2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Kit érdemes tüdőszűrésre küldeni?
Szerző(k): medicalonline.hu
Dátum: 2018-05-17 07:52:52
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A dohányzók populációjának tüdőszűrésére kilenc különböző kockázati modellt használnak az USA-ban.
Napjainkban egyre elfogadottabb, hogy a valaha dohányzókat az egyszerű dichotomizált kockázatbecslés helyett a demográfiai, klinikai és dohányzási sajátságokat is figyelembe vevő, személyre szabott kockázatértékelés alapján érdemes tüdőszűrésére hívni, mivel az alapvető mértékben növeli a CT szűrőprogramok hatékonyságát és eredményességét, írja az amerikai orvosi testület (American College of Physicians/ACP) közleménye. Mindazonáltal, a jelenlegi irányelvek különböző kockázatértékelési modelleket használnak, amelyek eltérő populációknak ajánlják a tüdőszűrésen való részvételt, és eddig kevéssé lehetett tudni, hogy melyik modell(ek) a legjobb minőségű(ek)  – olvasható a medicalonline.hu portálján.
 
A modellek predikciós értékének összehasonlítása érdekében az amerikai nemzeti rákintézet (National Cancer Institute/NCI) és az amerikai ráktársaság (American Cancer Society) kutatói összefogtak, és két hatalmas amerikai kohorszon megvizsgálták az USA-ban használatos kilenc féle modell hatékonyságát. A populáció alapú prospektív vizsgálat 2010 és 2012 között zajlott, a két vizsgált populáció 337 388 fő, illetve 72 338 fő valaha dohányzóból állt. Mint arról az Annals of Internal Medicine-ben közölt tanulmány (Hormuzd A. Katki és munkatársai: beszámol, a predikciós modellek igen különböző eredményt adtak: a legkevesebb szűrésre javasoltat kiválasztó modell alapján az USA lakosságából 7,6 millió főt kellett volna szűrővizsgálatra hívni, míg a másik véglet 26 millió fő szűrését javasolta.
 
A legjobban teljesítő négy modell (amelyek a legpontosabban előre jelezték a kockázatot, illetve amelyek a leginkább képesek voltak megkülönböztetni a nagy és az alacsony kockázatú személyeket: Bach model, PLCOM2012, LCRAT, LCDRAT) mindazonáltal hasonló számban ajánlotta a szűrővizsgálaton való részvételt, és elfogadható mértékben megegyezett abban, hogy mely valaha dohányzókat érdemes szűrésre kiválasztani.
 
Fortrás: medicalonline.hu
 
 
Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások