2018. május 23. szerda, Dezső napja
ECR2018: beszámoló a strukturált leletezés munkacsoport megbeszéléséről
Szerző(k): dr. Székely András
Dátum: 2018-03-06 00:02:35
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A strukturált leletezés precízebbé, könnyebben értelmezhetővé teheti a leleteinket, amellett, hogy később adatelemzésekhez szolgáltathat cimkézett adatokat

2018. március 2.-án a bécsi kongresszus egyik félreeső termében ült össze újra az ESR delegáltjaiból álló csoport, hogy az RSNA-val közösen támogatott strukturált leletezési törekvéseiket megvitassák. A gyűlést Dr. E. Neri nyitotta meg, és kollégájával Dr. A. Brady-vel közösen vezették le azt.

Mint ismeretes, amerikai oldalról Dr. Kahn már 2012-ben felvette a kapcsolatot az Európai Radiológus Társasággal és kezdeményezte, hogy dolgozzanak közösen a strukturált leletezéssel kapcsolatos problémákon. Ő volt az, aki javasolta, hogy a korábban használatos és kissé elavult XML formátum helyett a HTML5 formátumot használják. 2014-ben ült először össze a TLAP (Template Library Advisory Panel), akik megkezdték az addig összegyűjtött leletminták korrekcióját. Nekik körülbelül háromszáz darabot sikerült akkor közösen megbeszélniük és részben validálniuk.

A RadReport.org weboldalon immár 252 strukturált lelet áll rendelkezésre, melyekből 199 az angol nyelvű és több mögött szakmai társaságok állnak, mint például az ACR, a Society of Abdominal Radiology, vagy a John Hopkins Medicine. Erre a weboldalra RSNA vagy ESR tagok küldhetnek be leletsablonokat akár angol, akár saját nyelvükön is. Az open.radreport.org weboldalon már elérhető egy olyan eszköz is, aminek segítségével HTML5 formátumban készíthetünk ilyen dokumentumokat. Talán nem meglepő, hogy a RadReport.org-ról leggyakrabban letöltött leletminta a kétirányú mellkas röntgenre vonatkozó sablon.

Dr. Nei elmondta, hogy a múlt év közepén rengeteg céget megkerestek, végül tavaly ősszel összesen 7 céggel sikerült virtuálisan asztalhoz ülni, és felvázolni a közös munka menetrendjét. A megjelent céges képviselők elmondták, hogy örülnek ennek a kezdeményezésnek, és ők a strukturált leletezésben az adatbányászás lehetőségét látják mint elsődleges előny. A második találkozóra Bécsben, a kongresszus alatt került sor. Ekkor céges oldalról már felmerült annak az igénye, hogy a különféle biomarkereket is építsék bele a leletmintákba. A találkozókon résztvevő cégek listájába nem kaphattunk betekintést, de annyi kiderült, hogy sajnálatos módon az olyan RIS szolgáltatók, mint például a Carestream nem voltak jelen.

Dr. P. Mildenberger, aki maga is tagja volt a TLAP csoportnak, problémásnak látja, hogy nincs arra mód, hogy megfelelő hatékonysággal tudjanak visszajelezni a leletmintát beküldőknek, és továbbra is inkább problémát jelentenek a nem angol nyelvű sablonok. Továbbá elmondta azt is, hogy a TLAP erőforrásai meglehetősen kevésnek bizonyultnak, ezért fontos lenne, hogy a különféle szakmai vagy nemzeti radiológus társaságok szintjén is létrejöjjenek kisebb, dedikált csoportok, amik többszörösen validált sablonokat küldenének a TLAP felé. Így a minőség javulna, amellett, hogy a validálással eltöltött idő csökkenne. Ezeknek a kisebb csoportoknak az ellenőrzésen kívül fontos feladatuk volna az is, hogy valós körülmények között teszteljék saját sablonjaikat is.

Az ülést Dr. Neri zárta, aki büszkén jelentette be, hogy az Insight into Imaging lapban nemrég megjelent ennek a csoportnak a cikke is, és ez a cikki szabadon hozzáférhető: https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs13244-017-0588-8.pdf

Az ECR-en egyébként volt néhány jó előadást és poszter, ami a strukturált leletezés gyakorlati felhasználásával foglalkozott. Ezek közül a kedvencem Dr. Duccio Buccicardi előadása volt, aki részletesen ismertette azt a megoldást, amit a polytraumatizált betegek CT vizsgálatának leletezése során használnak:

Az előadás elérhető a következő URL-en:

http://ecronline.myesr.org/ecr2018/?p=recording&t=recorded&lecture=structured-reporting-of-ct-polytrauma-a-proposal

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások