2018. május 23. szerda, Dezső napja
A CT dózismérés felhívta a figyelmet a különbségekre a gyermek sürgősségi esetekben
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter
Dátum: 2018-02-27 22:13:48
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A dózismonitorozó szoftver képes felismerni a különféle CT vizsgálatok közötti eltéréseket

A dózismonitorozó szoftver képes volt felismerni, hogy egyes finnországi sürgősségi esetekben kért gyermek koponya vagy gerinc CT szkennelések során eltérő sugárzási dózisokat kaptak az érintett gyermekek, derült ki egy nemrég megjelent tanulmányban.

A kutatók több, mint 1500 gyermek koponya és gerinc CT felvételét vizsgálták meg két kórházban, ugyanazon régióban. A dózismonitorozó szoftver kimutatta, hogy az egyik kórházban átlagosan 30,6%-al kaptak kevesebb sugárzási dózist a koponya CT vizsgálatok, valamint 62%-al a gerinc CT vizsgálatok során.

A dózismonitorozó szoftver képes volt az adatokat összegyűjteni, elemezni és viszonyítási alapot képezni a gyermekek és fiatal felnőttek CT vizsgálatai során.

„Ezelőtt csak úgy tudtunk ilyen kutatásokat csinálni, hogy egyesével jegyeztük fel az adatokat, mely eléggé időigényes folyamatnak bizonyult. A szoftverrel ezt a folyamatot másodpercekre tudtuk lecsökkenteni, amivel nagyon felgyorsult a kutatásunk. A korábbi fáradtságos folyamat miatt csak olyan adatokat tudtunk használni, ahol rendelkezésre álltak a diagnosztikai referenciák, jelenleg viszont képesek vagyunk a szoftverrel sokkal többféle tanulmányt is végrehajtani.” – mondta Hannele Niiniviita, PhD.

Ismételt minőségbiztosítás

Ahogyan a gyermek CT vizsgálatok egyre népszerűbbé válnak, fontos, hogy ezzel egy időben a sugárzási biztonságot is fejlesszük. Az egyik leginkább elfogadott metódus, hogy minél kisebb dózist használjunk amennyire csak lehetséges (ALARA), ami megteremtette a diagnosztikai referencia szinteket (DRL), mind helyileg és nemzetközileg egyaránt.

Gyermekkorban nagyon nehéz megfelelő DRL-eket kialakítani, mivel nagyon változó méretekkel rendelkeznek még az azonos korúak is, valamint nagyon kicsi populáció áll rendelkezésünkre. Több szakmai és szabályozó szervezet támogatta eddig is a gyermekgyógyászati DRL-ek létrehozását, viszont az eddig kialakított rendszereket még mindig nem használják széles körben.

„Így az ALARA elv teljesítésének érdekében mindenképp szükség van az ismételt minőségbiztosításra, beleértve a DRL-ek alkalmazását olyan analízisekkel, amelyek megfelelő CT szkennerekkel és megfelelő betegcsoportra vonatkozó jelzésekkel rendelkeznek.”

Ahhoz, hogy a gyermekgyógyászati DRL-eket népszerűsítsék, Niiniviita és a kollégái két finnországi kórház sürgősségi osztályáról gyűjtöttek sugárzási dózis adatokat a rendelkezésükre álló szoftverrel (DoseWatch, GE Healthcare). 615 traumás, 319 rutin koponya és 592 traumás gerinc CT vizsgálatot választottak ki egy két éves periódusból, ami 2014. június 1-től indult. Leginkább a koponya CT adatokat vizsgálták meg, mivel ez az egyik leggyakoribb anatómiai régió és vizsgálati típus a gyermek radiológiában.

Az első kórházban Somatom Definition Flash, Siemens Healthineers szkennert, a másikban pedig Aquilion One, Toshiba Medical szkennert használtak, amik automatikusan biztosították az adatokat a szoftver számára, amik közé a CTDIvol és DLP tartozott. A kutatók az adatokat életkor alapján csoportosították: 0-5, majd 6-10, 11-15 és 16-20 év közé. Ezután kiszámították az effektív dózisokat a DLP segítségével.

A dózis váltakozik a kórházakban

Az átlagos CTDIvol értékek a második kórházban sokkal alacsonyabbak lettek, mint az elsőben, ami statisztikailag is szignifikánsnak bizonyult. A traumás koponya CT vizsgálatok 12,7 mGy-el, a rutin koponya CT 13,2 mGy-el, és a traumás gerinc CT pedig 11,4 mGy-el lett alacsonyabb az első kórházból származó adatokhoz képest.

Továbbá az alacsonyabb sugárzási dózison kívül a második kórházban a szkennelési idő is rövidebb volt, mind a 3 típusú CT vizsgálat során. A traumás koponya CT vizsgálat sugárzási dózisa mindkét kórházban szignifikánsan nőtt az életkorral. Viszont a rutin koponya és traumás gerinc CT során a sugárzási dózisok sokkal nagyobb mértékben nőttek az életkorral, mint a traumás koponya felvételnél.

Sőt mi több, a traumás koponya CT-k sokkal magasabb dózissal rendelkeztek, mint a rutin koponya CT-k, ami annak köszönhető, hogy a radiológusok a traumás esetekben sokkal jobb felvételi minőséget szeretnek kapni.

Az egyik magyarázata a különböző dózis értékeknek az, hogy iteratív rekonstrukciót használtak a második kórházban. Ebben a tanulmányban az iteratív rekonstrukció hátasa azért emelkedett ki, mert a traumás koponya CT protokoll paramétereiben változás történt a vizsgálati időszak felénél. Az iteratív rekonstrukció beállítása standard-ról erősre változott, ami miatt 35,5 %-os csökkenés keletkezett a CTDIvol értékekben.

Helyi diagnosztikai referencia szintek

Mind a három típusú CT vizsgálat közül egyedül csak a 75 %-os CTDIvol értékkel rendelkező traumás gerinc CT vizsgálat volt - amit a második kórházban végeztek - képes szolgálni megfelelő helyi DRL-nek. Mindkét kórház, mindkét koponya CT 75 %-os CTDIvol értéke meghaladta a nemzetközi DRL szinteket, továbbá nem is tartalmazott megfelelő mennyiségű minta adatot, legfőképp a fiatal populációból.

„Tudomásunk szerint, jelenleg nincs még megfelelő DRL traumás gerinc CT-re a gyermekgyógyászati esetekre. A 75%-os második kórházból származó traumás gerinc CT értékek képesek lennének megfelelő helyi DRL-eknek szolgálni.” – mondta Niiniviita.

Niiniviita hozzátette, hogy a dózismonitorozó szoftver képes lehet megfelelő információkat szolgáltatni a CT vizsgálatokról a gyermekgyógyászati esetekben, amivel mindenhol képesek lehetnének optimalizálni a protokollokat, még akkor is, ha a gyermekek fokozottabb veszélynek vannak kitéve az ilyen vizsgálatok során.

A kutatók a továbbiakban a szoftverüket ki akarják terjeszteni mind a hasi, mind a teljes test CT dózis optimalizására is.

„A projekt, hogy optimalizáljuk a gyermekgyógyászati CT protokollokat már elkezdődött. Észrevettük, hogy elég sokféle nomenklatúra létezik már ilyen protokollokra, tehát mielőtt a szoftver adatait kezdenénk el használni, frissítenünk kellene egy megfelelő nomenklatúrára. Ellenkező esetben nem tudnánk megfelelően összehasonlítani, amit szeretnénk és emiatt akár téves adatokkal szolgálnánk a jövőre nézve.” – zárta le Niiniviita.

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások