2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Hogyan határozzuk meg az életkort a medence röntgenfelvételeken?
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter
Dátum: 2018-02-18 00:19:57
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A tuberositas ichii vizsgálata megfelelő szenzitivitást ért el

Azért, hogy megfelelő döntéseket hozzanak a jelenlegi migráns-krízisben, a török kutatók megduplázták erőfeszítéseiket abban, hogy minél pontosabban meg tudják határozni a fiatal felnőttek csontkorát a csípő röntgenfelvételeken.

"A legtöbb migrációnak köszönhető fiatal áldozatnak az életkora idősebbnek van elkönyvelve az European Migration Network szerint." - mondta Dr. Zehra Akkaya. "Azért, hogy még jobban együtt tudjunk működni a jelenlegi kormányzati és egészségügyi problémákkal, sokkal pontosabb életkor meghatározási eljárásra lenne szükségünk a török populáció számára, főleg manapság, amikor több, mint 1,5 millió migráns vándorolt be az országunkba, akiknek a nagy része 18 éve alatti."

Ahhoz, hogy egy fiatal felnőttnél meghatározzuk a csontkort, a leginkább elfogadott eljárás a csukló, könyök, váll, valamint a medence röntgenfelvétel értékelése, legfőképp azokon, melyeken az iliacalis és ischialis határok ábrázolódnak.

A kutatók egy olyan kutatást végeztek el melyen, a medence röntgenfelvételeken vizsgálták meg a pontos csontkor meghatározást. A kutatásban 698 AP csípő röntgenfelvételt vizsgáltak meg, 18 és 22 éves korú egyének között 2011. és 2015. júniusa között, melyet az Ankara-i PACS-ról szereztek. A kiválasztás során végül 277-en kerültek bele a kutatásba (143 nő és 134 férfi).

Az olyan felvételek, melyek nem érték el a megfelelő diagnosztikus kritériumokat (rossz pozícionálás, vagy exponálás), valamint a fejlődési rendellenességgel, csípő deformitással, egyéb malignitással, sebészeti implantátumokkal, protézisekkel, vagy korábbi bármilyen sebészeti beavatkozással rendelkező egyének kiestek a vizsgálatból. Továbbá a megismételt felvételekkel rendelkezőket is kizárták.

Kizárásra kerültek még az olyan metabolikus vagy szisztémás betegségekben szenvedő egyének, melyek befolyásolhatják a csontok fejlődését, érését.

A kiválasztott felvételeket két leletező (egy radiológus szakorvos és egy 4-ed éves igazságügyi orvos) vizsgálta meg, és a következtetéseiket a crista iliaca és az tuberositas ischii apophysealis osszifikációjáról vonták le, mindkét oldalon egyaránt.

A crista iliaca apophysisenek érését a Risser-jel 6 stádiuma alapján állapították meg: 0 stádium-tól (nincs osszifikáció) - 5 stádium-ig (teljes osszifikáció és fúzió). Viszont ezt az értékelési rendszert kicsit módosítaniuk kellett, mivel a 4-es stádiumban 4a és b csoportot is kialakítottak.

Továbbá az tuberositas ischii fejlettségét is értékelték.

Mivel az életkorban kis különbség volt (18-22), ezért az ischialis apophysealis érettséget, a tuberositas ischii osszifikációjának a hosszát és a fúzió mértékét külön-külön értékelték és csoportosították:

- 0 stádium: nincs semmiféle osszifikáció az ischialis apophysisen

- 1a stádium: az osszifikáció kevesebb, mint 50 %-a az obturator hosszának

- 1b stádium: az osszifikáció több, mint 50 %-a az obturator hosszának

- 2a stádium: teljes fúziója az osszifikált apophysisnek

- 2b stádium: cortikális irregularitás a 2a stádiumhoz képest

A fúzió mértékét a fúzióra merőlegesen húzott két vonal közötti hossz alapján határozták meg, amely a medialis és lateralis foramen obturatorium között húzódott, és ami az obturatorium hosszát jelentette.

A kutatók ezután a kapott eredményeiket összehasonlították a valós életkorokkal. A kutatásban 0 és 3 közötti Risser stádiumok nem jelentek meg, mivel a legfiatalabbak is 18 évesek voltak, akik legalább 4a stádiummal rendelkeztek.

Az eredményeikből kiderült, hogy a kronológiai kor volt a legnagyobb befolyásoló tényező, ami befolyásolta a crista iliaca és a tuberositas ischii érettségi fokát, amit kicsit lemaradva a nem követett.

Kiderült még, hogy a crista iliaca és ischialis apophysis érettségei foka nem mutatott oldalbeli különbséget. Viszont a tuberositas ischii és a jobb crista iliaca szignifikáns korrelációt mutatott a nemre vonatkozóan, leginkább a lányoknál. Mind a crista iliaca és ischialis apophysis fejlődése szignifikánsabb fejlettebb volt a 22 éveseknél. A jobb crista iliaca és mindkét tuberositas ischii fejlődése erősebb volt a lányoknál a fiúkhoz képest.

A crista iliaca és ischialis apophysis fejlődése megfelelő érzékenységgel rendelkezett a kronológiai életkor meghatározásához, de ha a crista iliaca érettségét hasonlítjuk a tuberositas ischii-hez, akkor az utóbbi mutatott nagyobb szignifikanciát a valódi életkor megállapításához.

A kutatók azt találták, hogy a jobb crista iliaca és mindkét ischialis apophysis megfelelően képes lehet meghatározni a csontkort, főleg a 21-22 évesek között. Az érettségben a korreláció a bal crista iliaca apophysiseben nem volt annyira megfelelő, mint a jobb oldalinál, vagy mindkét oldali tuberositas ischii esetén.

"Habár a retrospektivitása a kutatásnak limitálhatja a meghatározását a kapott eredményeknek, valószínűleg a dextralitás játszhatja a legfőbb szerepet a jobb oldalon előforduló korábbi érésben. Továbbá a nem jelentette a második legfontosabb variánsát a kutatásnak, mivel a lányokban korábbi érettség volt látható legfőképp a tuberositas ischii esetében." - mondta Akkaya.

Összefoglalva a kutatást, mindkét tuberostias ischii megfelelő érzékenységgel rendelkezik a kronológiai kor meghatározásában a 18-22 évesek között, viszont ez csak akkor igaz, ha az egyén neme ismert. Továbbá, ha a crista iliaca apophysisét vesszük górcső alá, akkor mindenképp a jobb oldalit tekinthetjük megfelelő jelzőnek.

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások