2018. május 23. szerda, Dezső napja
A korai terhességben biztonságos az MRI vizsgálat a magzat számára
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter
Dátum: 2018-02-06 03:28:42
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A kutatás szerint igen kicsi az MR kockázata az első trimeszterben, azonban a Gadolínium bizonyíthatóan káros

Egy nagy kanadai retrospektív tanulmány során kiderült, hogy azoknál a kismamáknál, akiken MRI vizsgálatot hajtottak végre az első trimeszter során, nem jelentkezett semmilyen mellékhatás, azokhoz képest, akik nem estek át ilyen vizsgálaton.

Semmilyen jele nem volt a halvaszületésnek, a neonatalis halálozásnak, a congenitális anomáliáknak, a neoplasmáknak, vagy bármilyen más abnormális eltéréseknek, beleértve a látás és a halláskárosodást is. Ebben a kutatásban 4 éves korukig követték a gyermekeket.

A kutatás alapja az a felvetés volt, amit a korábbi guideline-ok is kijelentettek már, hogy nincs semmilyen káros hatása az MRI-nek az első trimeszter során.

„Mindig is tudtuk, hogy nincs semmilyen hatása az MRI-nek az embrióra, de amikor feltettük a kérdést, hogy milyen adatok bizonyítják ezt, nem találtunk semmilyen régebbi kutatást. Most már megvan a hátterünk is arra, hogy biztosan állíthassuk ezt.” – Joel G. Ray.

A kutatás során körülbelül 4 éves korukig követték, mind az MRI-nek kitett, mind a pedig a kontroll csoportba randomizált gyermekeket, és ez idő alatt nem találtak semmilyen negatív hatást.

-          halvaszületés vagy neonatális halálozás: 10,9/1000 (MRI-nek kitett csoport) vs. 6,9/1000 (kontrol csoport)

-          congenitalis anomáliák: 33,8/1000 vs. 24/1000

-          látásvesztés: 4/1000 vs. 2,1/1000

-          hallásvesztés: 9,6/1000 vs. 8,1/1000

-          további neoplasmák: 0,2/1000 vs. 1/1000

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ha az 5-10 gesztációs hét között történt az MRI vizsgálat, akkor a látásvesztés 2,1-ről 2,7-re nőtt meg.

Ray szerint ezek az adatok nemcsak a terhes kismamák vizsgálatainál fontosak, hanem azoknál a nőknél is, akiknek valamilyen oknál fogva MRI vizsgálaton kell átesniük és ezalatt derül ki, hogy egyébként terhesek is.

„Most már kijelenthetjük, van elég bizonyítékunk arra, hogy magabiztosan állíthassuk, hogy az MRI nem okoz semmilyen magzati károsodást az első trimeszter során.” – mondta Ray.

A kutatás során egy második vizsgálatra is sor került. Megvizsgálták a gadolínium típusú kontrasztanyagokat is, hogy van-e bármilyen negatív hatásuk a magzatra. Amikor gadolíniumot is használtak az MRI vizsgálat során, akkor a halvaszületésre és a neonatális halálozásra magasabb kockázat jött ki. (47,1/1000).

Továbbá egyéb súlyos reumatológiai, gyulladásos és bőrelváltozások is nagyobb gyakorisággal fordultak elő (45,3/1000).

A jelenlegi európai és amerikai guideline-ok a gadolínium kontrasztanyagos vizsgálatokat ellenzik a terhesség első trimeszterében, amit Ray is csak megerősíteni tudott.

„Ezáltal a kijelentés által nem veszélyeztetjük a kismamák egészségét, mivel a legtöbb MRI vizsgálatot gadolínium kontrasztanyag nélkül is képesek vagyunk jó minőségben elvégezni. Ezek a nők ugyanolyan pontos leleteket fognak kapni, mintha gadolíniumot is használtunk volna.” – állítja Ray.

Ray és kollégái majdnem másfél millió adatot vizsgáltak meg a kanadai egészségügyi rendszeren belül, amibe 1737 első trimeszteres natív MRI és 397 gadolínium kontrasztanyagos MRI esett bele. A megszületetett csecsemők 48%-a lány lett és a medián születési idejük a 39. gesztációs hétre esett. A vizsgálatkérő orvosok 44%-a családorvos volt, amit más szakterületek követtek 27%-al, valamint a maradék 14%-ot pedig agyi tanulmányokhoz rendelték el.

A kutatás korlátai közé tartozott, hogy csak a gyakori elváltozásokat tudták vizsgálni, valamint a congenitális anomáliák is csak egyetlen csoportba voltak besorolva.

Forrás: MedPage

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások