2018. május 23. szerda, Dezső napja
Európai terv az új gyógyszerekről, eszközökről
Szerző(k): kamaraonline.hu
Dátum: 2018-02-04 10:03:07
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A javaslat az elfogadást és hatálybalépést követően, várhatóan három év múlva lesz alkalmazandó.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy ösztönözze az uniós tagállamok közötti együttműködést az egészségügyi technológiák értékelése terén. A nagyobb átláthatóságnak köszönhetően javulni fog a betegek tájékozottsága azáltal, hogy hozzáférhetnek a számukra hasznos új technológiák jelentette klinikai előnyökre vonatkozó információkhoz – áll a bizottság közleményében, melyet a kamaraonline.hu ismertetett.

Az összehangolt értékelés eredményeképpen a hatékony és innovatív egészségügyi eszközök gyorsabban el tudnak jutni a betegekhez. A nemzeti hatóságok számára ez azt jelenti, hogy az egészségügyi rendszereiket érintő szakpolitikáik kidolgozása során megbízhatóbb bizonyítékokra támaszkodhatnak. Ezenkívül a gyártóknak a jövőben nem kell eltérő tagállami eljárásokhoz alkalmazkodniuk.

Az egészségügyi technológiaértékelésről szóló javasolt rendelet hatálya alá tartoznak az új gyógyszerek és bizonyos új orvostechnikai eszközök, és ezáltal a rendelet az ezeket a területeket érintő együttes klinikai értékelések esetében alapot teremt az állandó és fenntartható uniós szintű együttműködésre. A tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy négy területen történő együttműködés során az egészségügyi technológiaértékelés közös eszközeit, módszertanát és eljárásait alkalmazzák EU-szerte. Ezekről a teljes közleményben.

Forrás: kamaraonline.hu

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások