2018. május 23. szerda, Dezső napja
Az éjszakai műszak káros hatással van a radiológus teljesítményére
Szerző(k): Kis András - radiologia.hu
Dátum: 2018-01-31 23:40:17
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Az éjszakai műszakok és az ezt követő fáradtság negatívan befolyásolja a radiológusok diagnosztikai teljesítményét - áll egy új tanulmányban.

Egy, a Journal of the American College of Radiology-ban (JACR) január 21-én publikált tanulmány szerint az éjszakai műszakok és az ezt követő fáradtság negatívan befolyásolja a radiológusok diagnosztikai teljesítményét. Az esetekkel eltöltött idő 45%-kal emelkedett és a végső diagnózis felállítása is több időt igényelt. A fáradtság által kiváltott hatások, például több idő igénybevétele egy-egy eset leírásához kevésbé hatékony leletezéshez vezethetnek. Dr. Tarek Hanna és munkatársai szerint az ügyeleti munka élettani hatásait komolyan kell venni.

A kutatáshoz összesen 12 radiológust vontak be: öt szakorvost és hét rezidenst. Valamennyien két leletezési munkamenetben vettek részt. Az első munkamenet egy hagyományos kilenc órás műszak (reggel 8-tól délután 5-ig) végén, a második egy kilenc órás éjszakai műszak (este 10-től reggel 7-ig) után készült. Az első csoport a "nem fáradt", a második a "fáradt" elnevezést kapta. A munkamenetek előtt a radiológusok kitöltötték a Swedish Occupational Fatigue (SOFI) tesztet, mely objektíven és szubjektíven is méri a fáradtságot öt változó alkalmazásával: energiahiány, fizikai megterhelés, fizikai kényelmetlenség, motiváció hiánya, álmosság.

A munkamenetek alatt 20 röntgen felvételt kellett leletezniük, melyek normál és kóros eltéréseket is tartalmaztak. A csoport értékelte a megtekintési időt, diagnosztikai magabiztosságot, valamint szem-követési adatokat (mind az összes fixáció számát, mind a tartózkodási időt egy adott kép vizsgálata során). A SOFI eredmények mind az öt változó esetében statisztikailag szignifikáns romlást mutattak az éjszakai műszak után (p < 0,01). Összességében a vizsgálatban résztvevők gyengébb diagnosztikai teljesítményt mutattak, amikor fáradtak voltak, a nem fáradt állapothoz viszonyítva. A szakorvosok jobban teljesítettek mind a fáradt, mind a nem fáradt körülmények között, mint rezidens társaik (azonban ez a különbség nem volt szignifikáns).

"Egy éjszakai műszak után a radiológusok fáradtabbak voltak és gyengébb diagnosztikai teljesítményt mutattak, csökkent magabiztossággal."- írta Hanna és csoportja, akik az Emory Egyetemen végezték kutatásukat. Az eredmények arra utalnak, hogy egy fáradt radiológus esetén több időt vesz igénybe egy törésre utaló információ feldolgozása, valamint eldönteni, hogy rendelkezésre áll-e elegendő bizonyíték, hogy a törésre gyanús elváltozást tényleges törésnek véleményezze. Ezzel a problémával foglalkozni kell további kutatás formájában, illetve olyan gyakorlati intézkedésekkel, mint a megfelelő megvilágítás biztosítása a leletező szobákban, továbbá a radiológusokat ösztönözni kell, hogy tartsanak rendszeres szüneteket és mozogjanak egy keveset, különösen túlórázás esetén. A kutató csoport szerint amennyiben a fáradtsággal kapcsolatos keresési és felismerési változókat objektíven dokumentálják, környezeti változtatásokkal vissza lehet fordítani ezen hatásokat.

A referáló forrása: http://www.auntminnie.com/index.aspx?sec=sup&sub=imc&pag=dis&ItemID=119662

Night shifts take a toll on radiologist performance
By Kate Madden Yee, AuntMinnie.com staff writer
 

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások
Dátum: 2018-02-01 06:20:36
Kíváncsi lennék az eredményekre CT/MR éjszakai leletezést követően. Jobb biztos nem lenne a teljesítményük.