2018. április 24. kedd, György napja
Négy fontos szempont a radiológiai osztály megtervezésekor
Szerző(k): dr. Lánczi Levente - radiologia.hu
Dátum: 2018-01-05 15:26:13
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Sok radiológus szeretne részt venni a kórházak, képalkotó központok tervezésében, berendezésében.

Sok radiológus szeretne részt venni a kórházak, képalkotó központok tervezésében, de nem rendelkeznek kellő lakberendezői, dizájner képesítéssel és úgy érzik, hogy kevéssé tudnak részt venni egy-egy osztály megtervezésében, berendezésében.

Egy új cikk, amelyet az Amerikai Radiológiai Kollégium lapja, a rangos Journal of the American College of Radiology (JACR) közölt, néhány praktikus tanácsot ad, hogyan rendezzük be a radiológiai osztályt páciensközpontúnak, úgy hogy ezzel fokozzuk a páciens élményt és elégedettséget - ezáltal akár a finanszírozást is.

“A radiológus vezetők aktívan részt tudnak venni egy-egy osztály tervezésében, hiszen ők ismerik legjobban a betegkörüket és munkatársaikat, kultúrájukat, és ezáltal a munkatársakat is elkötelezetté tehetik a tervezésben való részvételre” - írta Raymond W. Sze, a Philadelphiai Gyermekkórház munkatársa, a cikk vezető szerzője.

Alább négy fontos szempont olvasható a kutatócsoport megállapításaiból.

Az esztétika legalább annyira fontos, mint a funkció
A funkcionális berendezés, a munkafolyamat hatékonyságának kiszolgálása mellett az esztétikum - például anyagválásztás, színpaletta - is lényeges. Mivel nagy berendezések vannak a képalkotó központokban, ezért különösen fontos, hogy ezeket milyen környezetben és hogyan helyezzük el. A szép dizájn hozzájárul a jobb gyógyulási környezethez.
“Például a folyosók padlója, vagy a fal anyaga egészen lényegesen képes befolyásolni a közérzetet. A jól átgondolt környezet a különböző társadalmi hátterű és életkorú betegcsoportok számára különböző élményt nyújthat.”

Fontos a megfelelő dizájner kiválasztása
A jó dizájner nem csak az esztétikát tartja szem előtt, hanem figyelembe veszi a radiológiai osztály igényeit. A megfelelő szakember kiválasztása - referenciákkal - kulcsfontosságú a tervezés során.

A projekt téma a legfőbb prioritás
A kialakítás során mindenképpen figyelembe kell venni a páciensek demográfiai, földrajzi, társadalmi, kulturális hátterét. A rendelkezésre álló tér adta lehetőségek kihasználása alapvető fontosságú. Itt különösen figyelembe kell venni a hatóságok iránymutatásait, jogszabályi és biztonsági előírásokat - és a rendelkezésre álló anyagi keretet.

Elkötelezetté tenni a munkatársakat
A vezetők már egy-egy munka kezdetekor elkötelezetté akarják tenni a munkatársakat, habár a szoros határidők ezt könnyen rémálommá tehetik. Egy kisebb kör bevonása után lépcsőzetesen érdemes bevonni az egész munkaközösséget a folyamatba.
“Néhány alkalommal megtartott egyeztetéssel viszonylag hamar dűlőre lehet jutni. Amint a dizájner összeállított egy portfoliót, a vezetői kör erre visszajelzést tud adni. Amint ezeket a visszajelzéseket beépítik a tervekbe, azok szélesebb körben megoszthatók. Fontos, hogy a munkatársak számára nyújtsunk választási lehetőséget.”

Forrás: http://www.radiologybusiness.com/topics/leadership/4-important-lessons-about-design-planning-radiology

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások