2018. április 24. kedd, György napja
Agyrázkódás hatásai eltérőek a korábbi amerikai football játékosok között
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter
Dátum: 2017-12-28 10:51:52
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A több kisebb erejű, célzott erőbehatás nagyobb károsodást tud okozni, mint a kevesebb, de nagyobb erejű fej trauma

Az egykori egyetemi és hivatásos amerikai football játékosok agyát érő ismétlődő traumák és agyrázkódások az agy különböző területeit károsították, amit a játékos pozíciója is befolyásolhatott, derült ki az RSNA egyik előadásán a diffúziós tenzoros MRI képek (DTI-MRI) összehasonlítása során.

A kutatók alacsonyabb frakcionált anizotrópiás értékeket találtak - ami a vízmolekulák abnormális mozgását jelzi az agyszövetben – a frontalis fehérállomány pályáiban a nem gyorsasági játékosoknál, mint például a támadó és a védekező linemenek, szemben a gyorsasági játékosokkal, mint például a quarterbackek, wide receiverek, linebackerek és defensive backek között (a rúgó játékosok nem tartoztak bele a tanulmányba).

Pontosabban, a frakcionált anizotrópia értékek szignifikánsan változtak a corpus callosum genu és forceps minor régiójában, a játékos pozíciójától függően.

"A corpus callosum genu és forceps minor a kapcsolat  az agy két féltekéje között, és ezek a területek szorosan kapcsolódnak a frontalis kéreghez is, amely összefüggésbe hozható a kognitív és a magasabb szintű működésekkel" - magyarázta Michael Clark társszerző. "Úgy véljük, hogy ez kapcsolódhat azokhoz a fejsérülésekhez, amelyekben ezek a játékosok érintettek, különösen a nem gyorsasági pozíciókban."

Első vonalbeli élmény

A tanulmány szerzője, Allen Champagne az UNC egyik korábbi defensive linemen-e. A tanulmány két évvel ezelőtt készült, amikor is még az egyetemen tanult. Azóta Champagne visszatért a mesterképzésre a Queen's University-ben, a kanadai Kingstonban.

                                                                      
"Az egyetem egykori defenzív linemen-e voltam, és tudatában voltam azzal, hogy az agyrázkódás szempontjából kockázatnak voltam kitéve a pályán," mondta Champagne. "Többet szerettem volna tudni arról, hogy mi történik ilyenkor pontosan."

Az elmúlt években sok kutatás volt arról, hogy az agyrázkódás és az ismétlődő fejsérülés milyen hatással van a különböző szinten tevékenykedő footballistákra. Számos tanulmány vizsgálta, hogy ezek a sérülések krónikus traumás encephalopathiát, progresszív neurodegeneratív megbetegedést okozhatnak azokban az emberekben, akik több alkalommal szenvedtek el agyi traumát.

"Ha egy játékos agresszíven üti a fejét minden játékban, akkor ennek van kumulatív hatása? És ez hozzájárulhat a későbbi kognitív hanyatláshoz?" Kérdezte Clark.

A tanulmányban 32 volt egyetemi futballista játékos vett rész, akiknek az átlagéletkora 58,2 év volt (± 3,7 év) és részt vett még 31 korábbi hivatásos játékos is, akiknek az átlagéletkora 58,5 év volt (± 3,6 év). Továbbá ezen egyének hasonló pozícióban játszottak.

Az egykori egyetemi játékosok, akiknek egy vagy kevesebb agyrázkódása volt, és azok, akiknek három vagy több agyrázkódása volt, körülbelül nyolc évig játszottak, amibe beletartozott a főiskola előtti játékuk is. A korábbi profi játékosok, akik egy vagy kevesebb agyrázkódást és azok, akik három vagy több agyrázkódást szenvedtek el körülbelül 17,6 évig voltak aktív játékosok.


A kutatók a korábbi sportolók gyakorlata és játékideje alapján számszerűsítették a "kontakt órák" számát is. A korábbi egyetemista játékosok, akiknek egy vagy kevesebb agyrázkódása volt átlagosan 1062 kontakt órát értek el, szemben az átlagos 1332 kontakt órával azoknál, akiknek három vagy több agyrázkódása volt.

Érdekes módon a korábbi profi játékosoknál, akik egy vagy kevesebb agyrázkódást szenvedtek el több, mint 3284 kontakt órával rendelkeztek és azok, akik három vagy több agyrázkódást szenvedtek el 3041 kontakt órával rendelkeztek.

Tehát a tanulmány egyik célja az volt, hogy meghatározza a Nemzeti Football Liga (NFL) további játékidejének esetleges következményeit az eddigi tünetek jelentette agyrázkódások tekintetében.

"A nem gyorsasági pozíciókban játszók, minden meccsen ütköznek az 1 láb távolságra álló személyekkel, szemben a gyorsasági pozíciókban játszókkal, akik nagyobb ütemben vesznek részt a játékban, és sokkal több zárási távolságuk van közöttük és az általuk érintett emberek között." - mondta Clark.

Valamennyi alany kognitív módon normálisnak volt tekinthető a korukra nézve, amit neuropszichológiai vizsgálatok alapján állítottak fel. A felvételeket egy 3-Teslás MRI-szkennerrel (Trim Trio, Siemens Healthcare) készítették, ami során T1-súlyozott, T2-súlyozott, valamint funkcionális MRI felvételeket készítettek a protokoll részeként.

A játékosok n-back kognitív tesztet is kitöltöttek, mialatt a szkenner az agyi aktivitást a funkcionális MRI segítségével mérte. Az n-back feladat az alanyok memóriáját értékeli, e során megkérik őket, hogy válasszanak ki betűket vagy számokat, és minden egyes alkalommal újra nyomják meg a gombot, ha az ezekhez tartozó képeket látják.

Az analízis során a diffúziós tenzoros képalkotás következetesen alacsonyabb frakcionált anizotrópiát mutatott a corpus callosum genu és forceps minor részében a frontalis lebeny közelében azoknál a nem gyorsasági játékosoknál, akiknek három vagy több agyrázkódása volt az előzményeiben, szemben azokkal, akik egy vagy kevesebb agyrázkódást szenvedtek el.

A DTI megméri a vízmolekulák mozgását a szövetben és a fehérállományban frakcionált anizotrópiával, és így meghatározza az áramlási zavart. Minél kisebb a frakcionált anizotrópia értéke, annál valószínűbb, hogy mikrostrukturális rendellenesség áll fent.

"Mindhárom klaszterben következetes különbségeket láttunk a nem gyorsasági játékosoknál. Akik több agyrázkódást szenvedtek el, azoknál alacsonyabb frakcionált anizotrópiát mértünk, amelyről ismert, hogy lebontja a fehérállományt" - mondta Champagne.

"Ez arra késztetett minket, hogy elhiggyük azt a felvetést, hogy ez amiatt volt lehetséges, mivel a nem gyorsasági játékosok az ütéseket a sisakjuk elülső részében kapták leggyakrabban" - mondta Clark. "Lehet, hogy nem kapnak annyi nagyerejű ütést, de sok alacsonyabb erejű ütést kapnak, ami összegződik."

A kutatók eredménye azt is sugallja, hogy az agyrázkódással járó sérülések nélkül az NFL-ben a további évek játéka nem okoz semmiféle eltérést a frakcionált anizotrópiában vagy az átlagos diffúzivitásban.

Jövőbeli kutatás

A kutatók még mindig elemzik a funkcionális MRI-adatokat, de az előzetes eredmények arra utalnak, hogy az az alanyok kognitív módon normálisnak tűnnek, mondta Clark.

"Az összes ceruza-teszten és a kognitív teszteken mindenki normális határokon belül teljesített" - mondta. "Amikor elvégezték a feladatokat a szkennerben, a gyorsasági és nem gyorsasági játékos csoportok ugyanolyan pontossággal tették azt. Nem mondhatjuk, hogy egyik csoport rosszabb kogníciót mutatott volna, de amit a funkcionális MRI-vel vizsgáltunk az, hogy mekkora kognitív erőforrás kellett nekik ahhoz, hogy teljesítsék ezeket a feladatokat."

Az egyik tényező, hogy mennyi további feldolgozásra volna szükség a kognitív feladatok teljesítéséhez, az agyrázkódás miatt: "Úgy tűnik, hogy az agyrázkódások története nagyobb szerepet játszik az erőforrások túltoborozásában, ami azért kell, hogy egyes feladatokra reagáljanak, szemben az expozíció mértékével, de látszólag mindkettőnek szerepe van benne" - mondta Clark.

"Eredményeink izgalmasak, de előzetesek és nem akarunk korai következtetéseket levonni" - mondta Champagne. "Úgy gondoljuk, hogy az expozíció és az agyrázkódási előzmények természete nagy szerepet játszik a footballista játékosok fehérállomány integritásának különbségeivel kapcsolatban, ezért dolgozunk egy megfelelő modellen a megfelelő játékosbeli pozíció meghatározásához."

A kutatók most képalkotó biostatisztikusokkal dolgoznak együtt, hogy kifejlesszék azt a modellt, amely magában foglalja a megfelelő játékos változót, amely tükrözi a pozíción alapuló fejsérülések jellegét.

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások