2018. április 24. kedd, György napja
ACR: évenkénti mammográfiás szűrés 40 év felett
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter - radiologia.hu
Dátum: 2017-12-28 08:21:11
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Az emlőrák átlagos kockázatának kitett nők 40 éves kortól kezdjenek el éves mammográfiás szűrésre járni az American College of Radiology (ACR) idén megjelent irányelvei szerint.

Az ACR továbbra is határozott állást foglalt abban, hogy mikor kell az emlőrák szűrését megkezdeni (állásfoglalásuk a Journal of the American College of Radiology szaklapban itt elérhető), és milyen gyakorisággal, habár más szervezetek, mint például az Egyesült Államokbeli Preventive Services Task Force (USPSTF) és az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society - ACS) ajánlásai mást mondanak. És a különbségek csak tovább nőnek: június 23-án a szűrési ajánlások terén az ACR hagyományos szövetségesének tekinthető Amerikai Szülészeti-Nőgyógyászati Kollégium (American College of Obstetricians and Gyneclogists - ACOG) is frissítette iránymutatásaikat, melyben rögzítik, higy 40 éves korban a hölgyeknek el kell kezdeni beszélgetniük orvosaikkal a szűrés kezdeti időpontjáról - ahelyett, hogy rutinszerűen megkezdenék a szűrést.
De az ACR irányelvei követik azokat a tudományos eredményeket, amely a korai felismerés előnyeire fókuszál, írta a Dr. Debra Monticciolo vezette csoport.

"Javaslatunk a bizonyított előnyök maximalizálásán alapul, amelyek magukba foglalják az emlőrák általi halálozás jelentős csökkentését, amelyet rendszeres szűrés és a jobb kezelési lehetőségek biztosítanak az emlőrákkal diagnosztizált betegek számára" - közölte a csoport. "1990 óta az emlőcarcinoma általi halálozási arány folyamatosan csökkent 2014-ig legalább 38% -kal. Habár a terápiák javultak, a szűrés jelentette a legnagyobb hatást ​​a halálozás csökkentésére.

Előnyök

A mammográfiás szűrésről számos tanulmányban kimutatták, hogy csökkentette az emlőrákos halálozási arányt. Ezek között randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) is tartoznak, amelyek a szűrésben részt vevő nők számára 22% -os általános kockázatcsökkenést, valamint az előrehaladottabb daganatok kialakulásának 20%-os csökkenését állapították meg.

Ennek ellenére a randomizált, kontrollált vizsgálatoknak vannak korlátai: nem feltétlenül adnak megfelelő becslést az emlőrákos halálozás csökkentésének mértékéről, mivel nem tudják megfelelően reprezentálni a női populációt. Ezenkívül ezek a vizsgálatok 26 és 52 évvel ezelőtt kezdődtek meg, amik ma már elavultnak számító képalkotó technikákat használták.

"Az egyik aggodalmunk, ami a jelentésünk közzétételére sarkallt, hogy más szakértői csoportok, mint például az USPSTF túlságosan függenek a régi adatoktól" - mondta Monticciolo az AuntMinnie-nek. "Az RCT-kre támaszkodnak - ezek közül a legutóbbi is 26 éves - és ezek a tanulmányok mind filmeket, nem pedig digitális technikákat használtak. Sokan csak egyetlen irányból készült felvételeket használtak. A mammográfia jelenlegi gyakorlatát kellene figyelmbe vennünk.”

Az RCT-adatok korlátai miatt a Monticciolo által vezetett csoport az aktuális és a nagyobb léptékű megfigyelési tanulmányokra hagyatkozott, mint például az Euroscreen Working Group. A csoport értékelte a népességalapú szűrés hatását az emlőrákos halálozásra Európában, és 25% -os mortalitás csökkentést találtak azoknál, akiket meghívtak szűrésre, valamint 38% -os mortalitás csökkentést találtak azoknál, akik ténylegesen meg is jelentek azon. Az ausztrál és európai eset-kontroll vizsgálatok azt mutatták, hogy az emlőrákos halálozás 49% -kal csökkent a szűrésen részt vevő nőknél. Az emlőrákról szóló pan-kanadai tanulmányban, amelyben 2,8 millió nőt vizsgáltak meg, 40%-os mortalitás csökkenést mutattak ki (27-59% tartományba eső), minden korosztályban, beleértve a 40-49 éves korcsoportot is.

2009-ben a Cancer Intervention and Surveillance Modeling Network (CISNET), amely az emlőrák szűrés előnyeit és ártalmait modellezi különböző szűrési protokollok alatt, megállapította, hogy az átlagos mortalitás csökkentés éves szűrésekkel a legnagyobb a 40 és 84 év közötti nőknél. Ezzel szemben az ACS 45 és 54 év között évenkénti, 55-79 éves kor között kétévenkénti szűrést ajánl, az USPSTF pedig 50 és 74 év közötti kétévenkénti szűrést javasol

A közvetett adatok szintén a 40 éves kortól kezdett éves szűrés stratégiáját támogatják a csoport szerint.

"Az 1980-as évek közepén, a mammográfia széles körű elterjedése előtt az invazív emlőrák halálozási aránya 50 évig változatlan volt" - mondta a csapat. "1990 és 2014 között az Egyesült Államokban az emlőrákos halálozás 38% -kal csökkent. Az előrehaladott rákos megbetegedéseknél hasonló mértékű csökkenés tapasztalható."

Az ártalmak kezelése

Valóban, vannak a mammográfiás szűrésnek kockázatai, beleértve a visszahívást további képalkotásra, és/vagy biopsziára, a megnövekedett páciens szorongást és a téves diagnózisokat is beleértve. A visszahívási arányok 9,6% és 11,6% között mozognak, valamint 87% -os érzékenység és 89% -os specifitás áll fent, monta Monticciolo. De az alacsony visszahívási arányok nem feltétlenül a daganat felismerésére szolgálnak. A 10% és 14% közötti arányok magasabb daganat diagnosztikai rátával jártak, mint a 10% alattiak.

És a visszahívás vagy a biopszia rizikója elég magas ahhoz, hogy ezeket ártalmaknak vegyük? Nem feltétlenül, a kutatók szerint.

"A 40 és 49 év közötti éves szűrésen átesett nők átlagosan 12 évente kerülnek visszahívásra további képalkotásra, valamint azok, akik 40-49 év közötti éves szűrésen vesznek részt, csak 0,67% -os valószínűséggel esnek át biopszián "- mondta a csoport.

Ami a betegség miatti szorongást illeti - gyakran a visszahívások és a biopsziák miatt - Monticciolo és munkatársai elismerték, hogy ez gyakran előforduló probléma, de hozzátették, hogy ez mindenképp szubjektív dolog a beteg részéről. Egy tanulmány megállapította, hogy közvetlenül megkérdezve, a nők 86% -a lenne hajlandó visszahívásra menni, ha cserébe a daganatos megbetegedést hamarabb felismernék.

„A nők okosak ebben” - mondta Monticciolo. "Tudják, hogy az emlődaganat a nők leggyakoribb rákja, ismernek barátokat és családtagokat, akik sajnos ilyen betegségben szenvednek, és ezért szeretnék korán detektálni a daganatot, még akkor is, ha emiatt valamilyen fals pozitív eredményt is kapnak.

Az igazság az, hogy a modern orvoslás diagnózisokat és számos olyan állapotot kezel (mint például magas koleszterinszint és magas vérnyomás), még azelőtt, hogy a tünetek a diagnózis szintjét illetően aggodalomra adnának okot.

"A túldiagnosztizálás tévesen azt a jelentést is hordozhatja, hogy ez nem szükséges diagnózis és a nem szűrt nők esetében a diagnózis ideális. Azonban, mivel a szűrés csökkenti a halandóságot, úgy tűnik, hogy a diagnózis optimális szintje a szűrés szintjén van, nem pedig a tüneti betegségben jelentkezik."

A nők mellett és nem a nőkért

Végül a nőknek saját maguknak kellene értékelniük a mammográfiás szűrés kockázatát és előnyeit Monticciolo és kollégái szerint. A mammográfia nem tökéletes, de a képalapú szűrés jelenleg a legjobb módja annak, hogy megtalálják a tumorokat, mielőtt azok még klinikailag észlelhetők lennének. A technológia előnyei akkor a maximálisak, amikor a nők 40 éves korukban elkezdik az éves szűrést.

"A nőknek kellene eldönteniük, hogy mikor kell elkezdeniük a szűrésre járást, nem pedig másoknak" - mondta Monticciolo. "A nőknek ismerniük kellene a tényeket és meg kellene érteniük a bizonyítékokat, amik a mammográfia előnyeit hangsúlyozzák."

Forrás: http://www.auntminnie.com/index.aspx?sec=sup&sub=wom&pag=dis&ItemID=117703

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások