2018. április 24. kedd, György napja
A Visiana szoftveresen oldaná meg a csontkor meghatározását
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter
Dátum: 2017-12-28 08:18:10
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A BoneXpert a csontkor meghatározását teszi automatikussá, és már több európai kórházban használják a napi rutin munka során

Manapság a csontkor meghatározását manuálisan, röntgenfelvételek segítségével határozzák meg a radiológusok vagy gyermek ​​endokrinológusok, de ez a módszer eléggé szubjektív és  a leletező orvosok véleménye között elég nagy eltérés is lehetséges. A dán Visiana cég úgy véli, hogy az automatikus csontkor meghatározó szoftverek jobban és gyorsabban végezhetik el ezt a munkát.

A Visiana BoneXpert öt másodpercen belül képes elvégezni az automatikus életkor analízist a standard kéz röntgenfelvételekről. Számos kutatás szerint a Visiana BoneXpert szoftvere pontosabb és precízebb, mint a manuális csontkor értékelés - állítja Hans Henrik Thodberg PhD.

"Nincs szükség a csontkor meghatározásában jártas szakemberre. A szoftvert minden olyan klinikai helyzetben lehet alkalmazni, ahol a csontok alapján határozzák meg az életkort" - mondta.

"A cégünk víziója az, hogy fejlett matematikai modellezéssel, nagy teljesítményű számítógépekkel és nagyméretű adatbázisok összekapcsolásával egy új CAD-szerű terméket hozzon létre, ami javítaná a betegek ellátását és megkönnyítené a radiológusok munkáját is" - mondta. "A Visiana különösen a kvantitatív képelemzés területén látja a legnagyobb lehetőséget, mivel az emberi szem minőségi képértelmezésre kiváló, ellenben kevésbé alkalmas mérőeszközként való használatra."

A BoneXpert 13 csont alapján határozza meg a csontkort, és ehhez a Greulich-Pyle standardot használja fel. Ez a szabvány a második világháború előtti kaukázusi gyermekek felvételei alapján készült, azonban a BoneXpert képes kiszámítani az etnikai hovatartozáson alapuló csontok életkorának szóródási pontszámait is, hogy a klinikusok felmérhessék a gyermekek érettségét, mondta Thodberg.

A csontkor meghatározás mellett a BoneXpert előrejelzi a gyermek várható felnőttkori magasságát a csontkorának és aktuális magasságának kiszámításával. A szoftver egy csont-egészségügyi index pontszámot is generál, amelyet a metacarpusok kortikális csontvastagságának 100 független mérése után számít ki.

A BoneXpert megkapta az európai CE-jelölést, és már naponta használják a Copenhagen Rigshospitaletben, az Amszterdami Akadémiai Orvosi Központban és a Leiden Egyetem Orvosi Központjában; mindegyik kórház évente 700-1600 képet elemez a BoneXpert-el, mondta Thodberg.

A Novo Nordisk dán cukorbetegséggel foglalkozó cég a BoneXpert-et a növekedési hormonkezeléssel foglalkozó elektronikus betegregiszterén belül is alkalmazza. A gyermekgyógyász ​​endokrinológusok feltölthetik a DICOM képeket a jegyzékbe a BoneXpert elemzéséhez, mondta.

Mindhárom kórházban, ahol használatban van a BoneXpert, önálló Windows programként van telepítve. A képeket a PACS-ról a PC-re a DICOM C-Store protokollon keresztül küldik. A felhasználók kiválaszthatják a leletezni kívánt képet a kapott képek listájáról, és az elemzés öt másodpercen belül befejeződik, mondta Thodberg.

Azon felhasználók számára, akik a BoneXpert és a PACS szigorúbb integrációját kérik, a Visiana márciusban Bécsben, a következő Európai Radiológiai Kongresszuson (ECR), fogja bemutatni a BoneXpert PACS plug-in-t, mondta Thodberg.

A PACS hardverre telepített plug-in akkor aktiválódik - akár automatikusan, akár egyetlen egérkattintással - amikor egy csont röntgenfelvétel érkezik.

"Nincs kiegészítő felhasználói felület, hanem csak egyszerűen egy kiegészítő kép készül, amellyel az eredmények beilleszthetők egy jegyzetbe vagy egy strukturált leletbe" - mondta Thodberg.

A Visiana a BoneXpert-t a felhasználóknak úgy teszi elérhetővé, hogy az egyes analízisek után kell fizetniük. Minden egyes elemzés 10 euróba kerül, és magában foglalja a csontkor meghatározását, a csontok egészségének indexszámítását és a felnőtt testmagasság előrejelzést, mondta.

A cég 2009 óta értékesíti a BoneXpertet közvetlenül a kórházak számára, de a Visiana szintén keresett potenciális OEM partnerkapcsolatokat a PACS-gyártókkal és más cégekkel is, hogy elérjenek egy nagyobb piacot is, mondta Thodberg.

A Visiana azt is tervezi, hogy bevezeti a BoneXpertet az Európán kívüli piacokra is. Az Egyesült Államokban a cég találkozókat rendezett a Food and Drug Administration-nel is (FDA), mondta Thodberg.

"A költséges engedélyezési kérelmek elkerülése érdekében a program tervezett felhasználási köre nem lesz olyan széles, mint a CE-jelölésű európai termékek esetében" - mondta. "Tehát kezdetben arra kérünk majd engedélyt, hogy a radiológusok ezzel a szoftverrel tudják meghatározni a csontok korát.”

Mivel nemrég fejeztek be egy tanulmányt, amely 6000 gyereket érintett 6 kínai tartományban, a Visiana a kínai piacot is megcélozza, mondta Thodberg.

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások
Dátum: 2018-01-04 09:50:19
Egyik legszebb példa, hogyan lehet egy problémát egy gombnyomásra leegyszerűsíteni. Saját csontkor meghatározási atlaszunk tapasztalatai alapján mondhatjuk( közlése folyamatban), hogy a vizsgáló klinikus részéről vannak olyan részlet-kérdések, amikre ezzel a robot módszerrel nem lehet válaszolni. A BoneXpert nem foglalkozik a kéztőcsontok fejlődésével sem, ami pedig a Greulich Pyl és a későbbi (digitális)atlaszok alapja is, így az új módszer által megadott csontkorok aligha hasonlíthatók össze a régi hagyományos atlaszok előző eredményeivel. Érdemes volna egy nagy volumenű összehasonlító vizsgálat sorozatot végezni. Ezek alapján én a csontkor meghatározást továbbra is a gyermekradiológusok, gyermekgyógyászok fontos feladatának tartom.
Dátum: 2017-12-29 08:43:38
"Elözö éltemben", amikor Pécsett dolgoztam, a csontkor meghatározást gyermekradiológusok feladatának tartottam, nem volt benne rutinom. Tudtommal a BoneXpert hátterében álló cég dán, igy nem meglepö, hogy svéd munkahelyemen találkozhattam vele. A szofter a PACS részeként érhetö el, az asszisztens/radiográfus által elkészitett feltévetelen a rendszer bejelöli a metacarpusokat és az 1. 3. 5. ujjsugár phalanxainak kontúrját, és megadja a számitott kort. Számomra mint leletezö doktornak csak annyi dolgom van, hogy egy elöre megfogalmazott mondatba beirom az aktuális kort. A szofter elérhetö a megye (Värmland) 3 kórházába és két további rendelöintézeti radiológián.

Weninger Csaba
Arvika