2018. március 21. szerda, Benedek napja
Férfi triatlonisták szívizom károsodásának diagnosztizálása MRI-vel
Szerző(k): dr. Tolnai Réka
Dátum: 2017-11-30 23:46:15
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A nagyobb fizikai terhelés a látszólag egészségesek szívén is károsodást okozhat

Német kutatók, késői gadolínium halmozásos szív MRI felvételeket elemezve, férfi triatlonistáknál myocardiális fibrosist vagy hegesedést véltek felfedezni. Eredményeik szerint a hegesedés megnövekedett kockázata a fizikai terheléssel arányos. A csoport az ezzel kapcsolatos eredményeiket az idei RSNA-n fogják bemutatni.

Habár, a tanulmányban mind férfi és női sportolók is részt vettek, a fent említett elváltozás a női triatlonisták esetében nem volt megfigyelhető.

„A szívizom hegek klinikai relevanciája jelenleg tisztázatlan.” írja a szerző Dr. Jitka Starekova. „Azonban, jó táptalaja lehet későbbi szívelégtelenségnek és arrythmiának.”.

Starekova és társai 55 férfi (átlag életkor: 44 év) és 60 női (átlag életkor: 43 év) triatlonista szívéről készített késői gadolínium halmozásos MRI felvételt. A kontrasztanyag a hegesedett szívizomszövetből lassabban, míg az egészséges szövetből gyorsan kimosódik.

55 férfi esetéből 10-nél (18%) megfigyelhető volt a bal kamrában mycardiális fibrosis jelenléte, viszont 30 nőből egynél sem találtak elváltozást (0%). Azok a sportolók, akiknél hegesedést találtak, szignifikánsan hosszabb távot tettek meg úszva és kerékpározva, valamint magasabb volt a terhelés csúcsán a systolés értékük, mint akiknél nem láttak fibrosist.

Amikor a kutatók tanulmányozták a triatlonisták korábbi versenyeken való részvételeit, azt találták, hogy a nőkkel szemben, a férfiak többsége részt vett Iron Man és középtávú triatlon versenyeken, mely arra enged következtetni, hogy a myocardiális fibrosis emelkedett kockázata összefügg a terhelés mértékével.

„Összehasonlítva a terheléses tesztek eredményeit, megfigyelték, hogy a női triatlonistáknak
alacsonyabb systolés vérnyomás értékei voltak a terhelés csúcsán és alacsonyabb maximális erőkifejtést sikerült elérniük, mint a férfiaknak.” -mondja Starekova. „Továbbá, a versenyzők sporttörténelmét áttekintve, a nők inkább a rövid távú pályáknak a teljesítését preferálták, ellenben a férfiakkal, akik a hosszútávút. Ezek az eredmények alátámaszthatják azt, hogy a vérnyomás- és pályahossz eltérések összefüggésben lehetnek a myocardiális fibrosis kialakulásával.”

A szakemberek számos valószínűsíthető tényezőt felsoroltak, melyek magyarázhatják a terhelés növekedésével járó, emelkedett myocardiális fibrosis kockázatát. A nagyobb terhelés által indukált systolés vérnyomás kiterjedtebb myocardium tömeget eredményezhet és a többszörös terhelés hatására, a sportolók hajlamosabbak lehetnek myocarditisre. Ezek a faktorok, valamint a terhelés révén a bal kamra falára gyakorolt ismételten növekvő stressz együttesen, a szívizom károsodásához vezethetnek.

„Habár, a myocardiális fibrosis kialakulásának pontos mechanizmusa a triatlonisták esetében még nem tisztázott, az emelkedett systolés vérnyomás, a versenyek száma és terjedelme, valamint a felismerésre nem kerülő myocarditisek kofaktorként szerepelhetnek.” – az író mondta. „Más szóval, az extrém mértékű sport nem biztos, hogy mindenki számára kedvező hatású.”

Starekova és társai tervezik, hogy hosszú távú utánkövetéses tanulmányokat is végeznek a további cardiális következmények felderítése céljából, azoknál a triatlonistáknál, akiknél kialakult myocardiális fibrosis.

Dr. Tolnai Réka

Forrás: AuntMinnieEurope

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások