2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
ACR 2017: Gyermek koponya CT vizsgálatok sugárdózisai
Szerző(k): Oláh Enikő - radiologia.hu
Dátum: 2017-11-01 22:46:47
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A gyermekek CT-vizsgálatakor a CDTI értékekben akár 200%-os különbségek is adódhatnak.

Az Amerikai Egyesül Államokban a gyermek koponya CT vizsgálatok széles körű elemzése során kiderült, hogy a sugárdózis meglepően nagy eltéréseket mutat, ami a gyerekek növekedésével egyre inkább szembetűnő, jelentették be a Washingtonban tartott American College of Radiology (ACR) találkozón.

Egy 5 éves retrospektív tanulmányban, az Atlantai Emory Egyetem és más amerikai egyetemi központok kutatói tanulmányozták a 18 éves, vagy fiatalabb páciensek nem kontrasztos koponya vizsgálat CTDI értékét. Az eredmények szerint több mint 200%-os eltérés is megfigyelhető az alacsony és magas dózisú vizsgálatok között, emiatt javasolják a CT dózisindex nyilvántartásban vagy más dózis ellenőrzési rendszerben való részvételt, így az egyes gyermekvizsgálatok alacsonyabb összdózissal kivitelezhetők lennének.

A dózis általánosan a 18 éves korig növekszik, mondta Emory-ban dolgozó dr. Gelareh Sadigh radiológus rezidens. Bár több elemzésre van szükség, az eredmények azt mutatják, hogy a gyermekkórházakban biztosan alacsonyabb dózis leadása mellett készül el egy vizsgálat, mint más intézményekben.

Gyakori a duzzanatok és esések esetén

Gyermek CT vizsgálat típusok közül leggyakrabban koponya CT-t végzünk, de kihívás, hogy következetesen alacsony dózissal járó felvételsorozat készüljön. Az ALARA elv (as low as reasonable achievable) betartása a gyakorlatban a fiatalok körében még inkább fontos, mert a gyerekek a felnőttekhez képest érzékenyebbek a sugárzásra és az általa okozott hatásra.

A tanulmány célja a 2011 július és 2016 július közötti időszakban országszerte készült gyermek CT vizsgálatok becsült sugárdózisának összevetése. A vizsgálók natív, nem kontrasztanyagos CT felvételsorozatot készítettek legfeljebb 18 éves korig, majd használták az American College of Rdiology (ACR) dózis index regiszterét (DIR).  Csoportosították a térfogati CT dózis index (CTDI vol) és dose-length product (DLP) értékeket a betegek életkora alapján.

Összességében, 268120 CT vizsgálat került a halmazba, 44%-uk lánygyermek volt, és 59%-uk a 10 éves kort betöltötte.  A medián CTDIvol 35,1 mGy (interkvartilis tartomány: 24,6-48,2mGy), az értékek között akár 200%-os különbség is adódott. A CTDIvol értéke az életkorral nőtt. A medián DLP 583,6mGy/cm (interkvartilis tartomány: 406,5-791,5 mGY*cm).

Széles skála mutatkozott a gyermek CT vizsgálatok dózisindexét nézve, vonta le a következtetést a csoport. Ezeknek az eredményeknek birtokában javasolt a CT dózis index nyilvántartásban való részvétel, ami segíthet a gyermek CT vizsgálatok kivitelezésének tökéletesítéséhez.

A koponya CT dózisértéke szinte biztosan alacsonyabb azokban az esetekben, amikor a vizsgálat gyermekkórházban készült el, azonban az erre irányuló adatokat nem lehet addig kielemezni, amíg az ACR nem nyújt információt  a vizsgálati paraméterekről, ami várhatóan a következő néhány hónapban lesz elérhető, írja a tanulmány társszerzője, dr. Kimberly Applegate, az Emory gyermekradiológus professzora.

„Arra lehet számítani, hogy egy gyermekkórházban mindig mindenkor és mindenki ugyanazt fogja kapni, és ez fontos”-mondta Applegate, aki elismerte, hogy véleménye korábbi tanulmányokon alapul, mivel a felvételezési paraméterek az elemzéshez nem álltak rendelkezésre.

Több adat elemzése szükséges

Egy másik kérdés, amit nem sikerült megoldani, az a gyermekek fejmérete. Az Amerikai Orvostudományi Fizikusok Szövetsége (AAPM) 293-as munkacsoportja az Image Gentlyvel karöltve létrehozott egy méretspecifikus dózisbecslést (SSDEs) a gyermek koponya CT vizsgálatokhoz, mondta Applegate, aki egyben a csoport tagja is.

„A mellkasra, hasra, medencére rendelkezünk SSDE mérésekkel, és most ezt a koponya régióra is kiterjesztettük, mert jelentősége van”, mondta. „Ez a testünk olyan része, amihez méretkorrekció szükséges, mert a fejméret változik, különösen az első öt évben.”

Végül, több információ lesz elérhető az egyes gépek felvételezési paraméteréről a nem sokára megjelenő folyóiratban.

„A modern, napi használatban lévő CT gépek nagyon jók”, a sugárdózis szempontjából is-mondta.

Egy biztos kezdet

Figyelembe véve, hogy hol tartunk a dózis optimalizálásban, a tanulmányban tapasztalt  eltérések nem túl aggasztóak.

„Mindent megpróbálunk a lehető legjobban kivitelezni és ez jó alapot ad a munkánk következő lépéséhez”-mondta. „Nem gondolom, hogy a felnőtt kollegáim gyermekgyógyászati szinten dolgoznak - ez nem egyreális elvárás -  de abban bízom, hogy mindenki tisztában van munkája súlyával.”

A lényeg, hogy mindazok, akik CT vizsgálatokat végeznek, valamilyen ellenőrzési folyamatban vegyenek részt, ahhoz, hogy tudják mit és hogyan csinálnak, mondta Applegate.  E célból az Image Gently által létrehozott „Think-A-Head” kampány fontos erőforrás a koponya CT vizsgálatok optimalizálásához-tette hozzá.

Ezen kívül hasznos, ha az összes intézmény közzé teszi az adatait, illetve az egyes intézmények ismerik az eredményeiket és ezek tudatában optimalizálhatják a felvételi paramétereket- mondta Sadigh. 

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások