2018. április 21. szombat, Konrád napja
Egyszerű beavatkozások képesek csökkenteni a mammográfia visszahívási arányát
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter - radiologia.hu
Dátum: 2017-10-10 21:55:03
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Már önmagában az is elég lehet a visszahívások számának csökkentésére, ha a visszahívott páciensek képanyagát újra áttekintjük. De van más módszer is.

Néhány egyszerű beavatkozás jelentősen csökkentheti a digitális mammográfia (FFDM) és a digitális emlő tomoszintézis (DBT) visszahívások arányát, az Academic Radiology július 28-án közzétett tanulmánya szerint. És ezek a beavatkozások nem vesznek el sok időt az amúgy is leterhelt orvosok idejéből.

Mivel a visszahívások csökkentése kulcseleme a mammográfiai "ártalmak" mérséklésének, ezek az eredmények nemcsak a nők számára, hanem a mammográfusok számára is előnyösek, mivel így könnyebben képesek biztosítani a hatékonyabb betegellátást, írta a Dr. Lisa Mullen vezette csapat a Baltimore Egyetemen.

"A kritikus minőségi mutatók fenntartása mellett a csökkenő visszahívási arányok növelik a vizsgálat értékét és javítják a betegközpontú ellátást is" - írta a csoport. "Továbbá ez a megközelítés csökkenti az egészségügyi kiadásokat, a felesleges időt és erőforrásokat, miközben csökkenti a téves riasztásokat és a nők kellemetlen helyzeteit."

Visszahívás csökkentése

A mammográfiás szűrés segít kiszűrni a rákos megbetegedéseket korai fázisokban, de olyan eredményekhez is vezethet, amelyek miatt a nőknek további kivizsgálásra kell járniuk, ami növeli a felesleges képalkotások és biopsziák számát. Ezek a felesleges visszahívások gyakran felboríthatják a betegek életvitelét, és nem utolsó sorban magas költséggel is járnak, jegyezte meg Mullen csoportja.

"A fals pozitív visszahívások, és az ebből eredő további kivizsgálások jelentős pszichológiai terhet jelentenek a nők számára" - írják a szerzők. "Az Amerikai Egyesült Államokban jelentős pénzkiadások társulnak a fals pozitív visszahívásokhoz. Az egyik jelentés szerint a felesleges visszahívások évente 1,6 milliárd dollár plusz költséget jelentenek."

Mullen és munkatársai megvizsgálták, hogy a kutatásban részt vevő két különböző beavatkozás hogyan befolyásolhatja 10 mammográfus teljesítménymutatóját, amibe beletartozott a visszahívási arány, a daganat kimutatási arány és a pozitív prediktív érték is (PPV1). A csoport a két beavatkozást megelőzően hároméves időszakra (2012. januárjától 2015. februárjáig) összegyűjtötte az FFDM és a DBT alapadatait, majd ezek után értékelte a mammográfiás teljesítménymutatókat.

A két egyszerű beavatkozás a következő volt:

„Odafigyelés": a kutatók oktatási erőfeszítéseket tettek, hogy a mammográfusok jobban tudatában legyenek a visszahívásokkal. Ez magában foglalt egy ezzel kapcsolatos megbeszélést, ami során a radiológusok újra átnézték azoknak a pácienseknek a képanyagát, akiket visszahívtak 2015. február és 2015. szeptember között.

"Együttműködésű" beavatkozás: Ez az összes visszahívás kettős leletezéséből állt, és 2015. szeptemberétől 2016. áprilisáig tartott.

Az odafigyelés beavatkozáskor a radiológusok 4296 FFDM és 7287 DBT esetet, az együttműködésű beavatkozáskor a radiológusok 2900 FFDM és a 9190 DBT esetet vizsgáltak meg.

Az odafigyelés beavatkozás statisztikailag szignifikánsan csökkentette az FFDM és a DBT visszahívási arányát az alapidőszakhoz képest és statisztikailag szignifikánsan emelkedett a PPV1 arány a kiindulási DBT-hez képest. Az együttműködésű beavatkozás statisztikailag szignifikánsan csökkentette az FFDM-ben a visszahívási arányt a kiindulási értékhez képest, valamint a PPV1 arány statisztikailag szignifikáns növekedését okozta mind az FFDM, mind a DBT esetében a kiindulási értékhez képest.

"Az odafigyelés és az együttműködésű beavatkozás visszahívás hatása nagyobb volt az FFDM-nél, mint a DBT-nél, ami valószínűleg a fejlett 3D technika miatti kevesebb visszahívásnak volt köszönhető" - írta Mullen csapata. "Ez azzal is összefügghet, hogy kevésbé bíznak az FFDM-el kapcsolatos megállapításokban, és ennélfogva sokkal több lehetőséget kínál a jövőbeni fejlesztésre, valamint a jobb értékelésre a két leletező hatására."

A csökkent visszahívási arány és a megnövekedett PPV1 arány általános tendenciái általában minden korosztályban megjelentek, a kutatók szerint.

Végül azt találták, hogy az együttműködésű beavatkozásra vonatkozó minden egyes visszahívási konzultáció átlagosan 2,3 percet vett igénybe.

"Tanulmányunk azt bizonyítja, hogy a kettős olvasás csak a potenciális visszahívásokra volt hatásos, átlagosan 2,3 percet vett igénybe mindegyik esetben. Fontos továbbá figyelembe venni a mammográfus idejét is, melyet a fals pozitív szűrésből származó extra diagnosztikai munka elkerülésével spórol meg."

Melyik a jobb?

Melyik beavatkozás a jobb?

A gyakorlati céloktól és a rendelkezésre álló időtől függ, hogy a szerzők szerint melyik intézkedéseket használják. Az együttműködésű beavatkozás növelte a PPV1 arányokat mind a két képalkotási modalitásban, ami azt bizonyítja, hogy több beteget megfelelő módon hívtak vissza. De az odafigyelés beavatkozás is nagyon jól szerepelt, amelyben az értékelők a saját visszahívásaikat vizsgálták meg újból, és ezzel drámaibb visszahívási arányt voltak képesek eredményezni.

"Érdekes, hogy a visszahívási arány csökkentése a saját visszahívások felülvizsgálatakor sokkal jobb lett, mint az együttműködésű kettős leletezéskor mind az FFDM, mind a DBT esetében" - írta a csapat. "Ez a váratlan eredmény azt sugallja, hogy a motivált radiológusnak hetente egy kevés időt kellene arra fordítania, hogy átgondolja a saját visszahívásait, és ezáltal javítsa személyes teljesítménymutatóit."

Mindenesetre a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az ilyen egyszerű beavatkozások képesek csökkenteni a visszahívási arányokat, és hatékonyabb munkafolyamatot, csökkent egészségügyi költségeket és kevesebb stresszt eredményezhetnek.

"A saját leletezésnek a későbbi átvizsgálása és a két leletező együttműködésének megkövetelése képes potenciálisan csökkenteni a visszahívási arányokat" - írta a csapat. "Azt javasoljuk, hogy ezeket az egyszerű beavatkozásokat fontolják meg az intézmények mind a közösségi, mind a tudományos környezetben a teljesítmény javítása érdekében".

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások