2018. április 21. szombat, Konrád napja
Emlő MRI-vel a postpartum elmőrák ellen
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter - radiologia.hu
Dátum: 2017-10-10 21:43:55
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A postpartum időszakban is hasznos lehet az emlő MR a terhességgel összefüggő emlőrák kimutatására

A szülést követő első évben MR-rel csaknem 100%-os szenzitivitást lehet elérni az emlőrák kimutatásában és ezáltal 4-ből 1 esetben a sebészeti kezelés kimenetele is változhat, egy az American Journal of Roentgenology szeptemberi számában közzétett tanulmány szerint.

Az eredmények ellentmondanak annak a közös nézetnek, hogy a terhességgel összefüggő hormonális változások és a parenchymalis halmozás miatt az MRI nem alkalmas a terhességgel összefüggő emlőrákot kimutatni.

"A lényeg az, hogy nem szabad nem elvégezni a preoperatív emlő MRI-t, csak azért, mert a páciens a szülés utáni első évben van" - mondta dr. Kelly Myers, a Johns Hopkins Orvosi Intézmények professzora. "Tanulmányunk előtt hezitáltunk, hogy használjuk-e az emlő MRI-t ezeknél a betegeknél, mert az eddigi adatok alapján azt hittük, hogy az MRI korlátozott segítséget nyújthat. Most, hogy rendelkezünk ezekkel az adatokkal, megmutathatjuk, hogy az MRI hasznos a szülés utáni első évben is.”

Egyedi körülmények

A terhességgel összefüggő emlőrákok azok, amelyek a szülés utáni első évben alakulnak ki. Ezek meglehetősen ritkák, és csak 3000-10000 terhességből egyszer fordulnak elő, az egyes becslések szerint. Azonban, amikor a betegség nyilvánvalóvá válik, legtöbbször nagyon agresszíven viselkedik, és a kiújulás, valamint a halálozás nagyobb arányban fordul elő, összehasonlítva más korban előforduló és más stádiumú emlődaganatokkal.

"Egy elmélet szerint a terhességi hormonok táplálják a tumort" - mondta Myers. "Ez lehetséges, de még mindig vita tárgyát képezi."

Szintén hiányoznak azok a vizsgálatok, kutatások, amelyek ezt a betegpopulációt céloznák meg. Myers és munkatársai csak egy kutatást talált, amely a postpartum MRI használatáról szólt a szülés utáni nőknél, továbbá ez a tanulmány csak kevés alany bevonásával készült.

"A legnagyobb tanulmányban, amelyet eddig publikáltak hasonló témában, csak öt beteg szerepelt" - mondta. "Úgy tűnt, hogy ez egy nagy üres terület, amit ki kellene töltenünk."

Vizsgálatuk során a kutatók visszamenőleg áttekintették az 1994. januárjától 2014. májusáig terjedő orvosi feljegyzéseket, és 53 olyan nőt azonosítottak a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center-ben, akik megfeleltek a tanulmány kritériumainak. Az alanyok átlagos életkora 36 év volt (± 3,5 év; 29-43 év közöttiek), amikor emlőrákot diagnosztizáltak náluk, és ebbe beletartozott terhességük alatti, és a terhesség utáni első év is.

Kilenc betegnél alakult ki emlőrák a terhességük alatt, de nem estek át emlő MRI vizsgálaton, amíg meg nem szülték gyerekeiket. A többi 44 nőnél (83%) az emlőrák kialakulása a szülés utáni első év során alakult ki.

"Nem végeztünk emlő MRI-t minden egyes terhes nőn" - tette hozzá Myers. "Habár a vizsgálat szerint a terhességhez köthető emlőrákot kellett megvizsgálnunk, de belevettük a terhesség alatti, valamint a szülés után első év során kialakuló emlőrákot is. Tehát mind az 53 páciens, akiknél emlő MRI-t végeztünk a kutatás alatt, szülés után volt, és ilyenkor történtek a vizsgálatok is.”

A nők többségénél (45 eset, 85%) tapintható kóros elváltozások voltak; 52 beteg (98%) invazív ductalis karcinómával és 1 beteg (2%) volt invazív lobularis karcinómával diagnosztizálva. Kilenc beteg (17%) volt I. stádiumú emlőrákkal, 27 (52%) volt II. stádiumú emlőrákkal, 13 (25%) volt III. stádiumú emlőrákkal, és három (6%) volt IV. stádiumú emlőrákkal diagnosztizálva.

Az MRI teljesítménye

A kutatók azt találták, hogy az MRI 53 beteg közül 52-ben mutatta ki a daganatos megbetegedéseket, ami szerint az érzékenység 98%-os lett. Az egyik daganatot a háttér-halmozás miatt nem tudtak kimutatni. A detektált léziók átlagos mérete 5,5 cm (± 3,0 cm, tartomány: 1,0-13,0 cm) volt.

Ami a klinikai előnyöket illeti, az emlő MRI 15 páciens sebészi kezelését változtatta meg (28%). Közülük hét nő (13%) már nem igényelt lumpectomiát, négy (8%) igényelt nagyobb lumpectomiát, kettőnél (4%) alakult ki kontralateralis betegség, kettőnél (4%) pedig nem várt metasztázis alakult ki.

A kutatók képesek voltak összehasonlítani az MRI érzékenységét a mammográfia és az ultrahang teljesítményével, mivel volt 33 olyan páciens, akiknél mindhárom modalitást használtak. Az ultrahang 100% -os érzékenységgel (33 a 33-ból) első lett, majd az MRI 97% -kal (32) és végül pedig a mammográfia végzett 91% -kal (30).

Ezenkívül az 53 beteg közül 29-nél (55%) az MRI azt mutatta, hogy a tumor mérete nagyobb vagy kiterjedtebb volt, mint a mammográfián vagy az ultrahangon volt látható. Az emlő MRI továbbá 1 cm-rel nagyobb tumor méretet mutatott 11 páciensnél (21%), mint amit a mammográfia és az ultrahang mutatott.

Nincs visszatartó erő az MRI ellen

Az eredményeink úgy tűnik, hogy megdöntik azt az elképzelést, miszerint az emlő MRI a szülés utáni első évben a jelentős parenchymás halmozás miatt képtelen megfelelő képminőséget biztosítani - mondta Myers.

"A daganatok 98% -át még így is ki tudtuk mutatni, és még számos páciensnél is sikerült kimutatni klinikailag releváns további betegségeket, ami miatt a sebészeti beavatkozások a páciensek 28%-ánál további segítséget jelentettek, még a szülés utáni első évben is" - mondta.

Míg az eredmények ígéretesnek bizonyultak a terhességgel kapcsolatos emlőrák számára, előfordulhat, hogy Johns Hopkins-nak vagy a Memorial Sloan-Kettering-nek így is túl elhamarkodott lenne megváltoztatniuk az emlő MRI stratégiájukat ezen betegek számára. A preoperatív MRI-vizsgálatokat eseti alapon kellene meghatározni, mondta Myers.

"Mindezek ellenére, bár nincs szigorú protokollunk, ha egy beteg megfelel a leírásban szereplő kritériumoknak, szívesen ösztönözném arra a klinikust, hogy a preoperatív emlő MRI nagyon hasznos lehetne ebben a stádiumban, és mindenképpen biztosítani kellene őket arról, még ha a páciens a szülés utáni első évben is jár, akkor sem korlátozott értékű az emlő MRI"- mondta Dr. Kelly Myers.

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások