2018. április 24. kedd, György napja
Intervenció, gasztrointesztinális radiológia és leletezés
Szerző(k): radiologia.hu - Dr. Lánczi Levente
Dátum: 2017-10-09 07:00:03
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Személyes beszámoló az egy hetes salzburgi képalkotó diagnosztikai szemináriumról - 4. nap.

A salzburgi szeminárium zárónapját az ACR Case in Point bemutatásával kezdtük. Ma már talán nem olyan nagy újdonság, hogy szakmai-közösségi oldalak akár naponta érdekes-tanulságos eseteket osztanak meg. Az ACR napi esetei azért lehetnek kiemeltek ezek közül, mert “peer-reviewed” esetek, melyekért a tengerantúlon továbbképzési pontokat is lehet szerezni, az adatbázis pedig három évig visszakereshető. Mobilon is jól kezelhető a felület, így akár reggel munkába menet (tömegközlekedéssel), vagy a kávé mellé érdemes lehet a néhány kvízkérdéses, differenciáldiagnoszikai eseteket végigpörgetni.

David Trost az onkológiai elváltozások intervenciós radiológiai kezelésével folytatta az előadások sorát. Kitért az onko-teamek szerepére is a döntési folyamatban, ismertette az embolizációra használt anyagokat (Gelfoam, coilok, PVA, dehidrált alkohol), valamint hangsúlyozta a cone-beam CT képalkotás előnyeit az angios műtőben. A thermoablációs kezeléseken is végigmentünk (RF, mikrohullám, fókuszált ultrahang, fagyasztás) és külön kitértünk a posztablációs esetek képalkotó diagnosztikájára is - az ablatio helyén cisztaszerű képletet láthatunk, egy keskeny halmozó gyűrű, kevés kontrasztanyag kicsorgás normálisan is előfordulhat, a noduláris, vagy irreguláris széli halmozás viszont relapsusra utal. A beavatkozások tervezéséhez navigációs szoftvert is használnak, amelybe korábbi CT vizsgálatok adatát betöltve végezhetők el a kezelések. És nem mellesleg még azt is megtudtuk, hogy a new york-i angios labor egy kísérleti PET/MR készülékkel is fel van szerelve...

A délelőtt másik előadója Dietmar Tamandl előbb a gastro-oesophagealis tumorokat adta elő. A nyelőcsőrákok esetében lényeges, hogy annak felső szakaszán laphámrákok, alsó szakaszán adenokarcinoma alakul ki. A gasztroszkópia, fluoroszkópia mellett a “hydro-CT”-nek, azaz a vízzel telt gyomorral végzett CT vizsgálatoknak van nagy szerepe. Jó tudni, hogy a régió frissített TNM klasszifikációja 2018-tól lép érvénybe, a stagingnél pedig a kemoterápiát követő státusz megállapítása lényeges a betegség kimenetelének szempontjából. Fontos, hogy legalább három fázisú CT vizsgálatot végezzünk, lehetőleg azonos protokollal a kiindulási állapotkor és követéskor is, és legalább egy fázisban készüljön vizsgálat a mellkasról is. Külön foglalkoztunk egy ritka, de képalkotó szempontból fontos tumortípussal a GIST-tel is. Kiemelendő, hogy biopszia vételekor jelentős a szóródás lehetősége, RECIST-tel pedig általában alábecsüljük, ezért a CHOI kritériumok használata előnyösebb, és ha meszesedés jelenik meg az a terápiás válasz, míg a tumortömegben megjelenő új nodulus a progresszió jele.

A gasztrointesztinális tumorok tárgyalásának második részében a colorectalis carcinoma szűrés és staging került terítékre. Az optikai colonoscopiát, annak minden előnye ellenére nehezen tolerálják a páciensek, így akár a szűrésben, akár a stagingben helye lehet a CT alapú vizsgálatoknak, hiszen a 6 mm-es, vagy annál nagyobb polipok ezzel a módszerrel is biztonsággal megítélhetők. A rectalis tumorok vizsgálatára korai stádiumban az endorectalis ultrahang volna a legalkalmasabb, T3 grádus felett pedig az MRI a gold standard a mesorectalis fasciához való viszony megítélése miatt, a T2 súlyozott sagittalis, coronalis, valamint a tumor tengelyére merőleges paraaxialis, illetve DWI mérések kivitelezendők, kontrasztanyagos vizsgálat, zsírelnyomás nem szükséges.

Franz Kainberger előadása méltó zárása volt a hétnek, aki a megtanultak interpretálásáról, azaz a leletezésről tartott alapos összefoglalást. Hangsúlyozta a beutalási kritériumok a használatának fontosságát - ismertette az ACR Appropriateness Criteriát, illetve az ESR iGuide-ot. A leletezés szempontjából lényeges az egyes szereplők szempontjainka megértése. Egyrészt a szolgáltatók, akiknek fő szempontjaik költséghatékonyság és adminisztráció, az államoknak, vagy egyéb szabályzóknak a jogszabályok, egyéb szabályozók betartása - és itt hangsúlyosan volt szó az EURATOM 2013/59 irányelvéről -, nem mellesleg a radiológusok, klinikusok de legfőkébb a betegek szempontjai is lényegesek. Nem megkerülhető az IT szerepe a korszerű leletezésben. És tudatosította, hogy alapvetően kétféle leletezési mód ismert: az intuitív és az analitikus. A leletezés általános guidelineok szerint (pl. Fleischner kritériumok), leíró jelleggel, a bizonytalanságot okozó rövidítések, szerzői nevek kerülésével történjen. És az sem mindegy, hogy a leletezés orvosírnok segítségével, magnófelvétel alapján, hangfelismeréssel, vagy a radiológus által történő begépeléssel történik. A lelet megfogalmazása pedig immár a “big data” szempontjából is fontos lehet, de ami jelenleg igazán lényeges: a lelet a radiológus névjegykártyája. Ez alapján fogják meg- és elismerni. Ezért nagyon nem mindegy, mi és hogyan kerül bele. De ma már nem csak a lelet az egyetlen fórum, ahol a radiológus kifejtheti véleményét: a mutlidiszciplináris megbeszéléseken, például onko-teamen is képviselnie kell a képalkotó szakmát a páciensek jobb kezeléséért.

A hét a teszt újbóli - immár sokkal magabiztosabb - megírásával zárult. Délután egy gyors városnézésre, a maradék Eurók szuvenírre cserélésére még volt idő a kellemes őszi időben, hogy aztán visszatérhessünk a záró gálavacsorára, ahol a bizonyítványokat, is megkaptuk.

Összességében rendkívül színvonalas egy hetes képzésen vagyunk túl, a világ különböző pontjairól érkezett kollégákkal ismerkedhettünk meg, tanulhattunk egymástól és neves professzoroktól, kiszakadhattunk a hétköznapokból és új tudással, lendülettel felvértezve vethetjük magunkat újra bele a munkába. Az egy hetes salzburgi továbbképzést minden kedves olvasónak csakis ajánlani tudom, ez nem egy szimpla továbbképzés, ahol az előadók csak “leadják az anyagot”, a részvevők meg végigülik. Itt egy héten keresztül fizikai és szellemi térben egy nagyon fontos közösség is kialakul, ahol tényleg csak arra kell a résztvevőknek koncentrálni, hogy a legjobbat hozzák ki magukból - és társaikból.

További részletek elérhetők a salzburgi szemináriumok honlapján - a következő féléves kurzusok jelentkezési határideje október 15. Röviden a kurzusok struktúrája tehát az, hogy egy héten keresztül neves amerikai és osztrák előadók, valamint pályázat útján 35-40 kolléga érkezik Kelet-Európából, Ázsiából Afrikából, Mexikóból a Schloss Arenbergbe, ahol a hét orvosi témájának (diebetológiától az idegsebészetig, érdemes végigböngészni az éves tematikát!) megfelelő képzésben, továbbképzésben, diszkusszióban vehetnek részt. A magyarországi résztvevőknek csak az utazás költségét kell állniuk, semmilyen egyéb díjat nem kell fizetniük, ellenben teljes ellátásban, további szakmai és szabadidős programokban részesülnek. 2018-ban pedig szintén ősszel (egészen pontosan 2018. október 14-20 között) kerül sorra az “Imaging” kurzus, melyre akár már most is lehet jelentkezni, a végső határidő pedig 2018. május 31.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások