2018. május 23. szerda, Dezső napja
A plazma microRNS teszt fokozza a tüdőrákszűrés hatékonyságát
Szerző(k): Tar Julianna - radiologia.hu
Dátum: 2017-08-09 08:10:07
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Az LDCT szűrést vérvizsgálattal kiegészítve tovább javítható a szűrőfolyamat hatékonysága

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a tüdőrákszűrés eredményessége javul a plazma 24-MSC (microRNA signature classifier - MSC) vizsgálattal.

Az átlagosan 27 hónapos utánkövetési periódus alatt a szűrésen átesett 939 betegből 69-ben igazolták a tüdőrákot. Az MSC ezeket az eseteket 87%-os szenzitivitással és 81%-os specificitással azonosította. Ezen kívül, a szűrésen átesett pácienseket tüdőrákra nézve alacsony, közepes vagy magas kockázatú csoportokba sorolja be a tumormarkerek és az agresszív betegségek alapján.

Összehasonlításképpen, az alacsony dózisú computer tomográfiának (LDCT) ugyanebben a populációban a szenzitivitása 79%-os, a specificitása pedig 81%-os volt, számolt be róla Ugo Pastorino (Fondazi-one IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori, Milánó, Olaszország) és társszerzői.

„A diagnosztikai jellemzői alapján – magas szenzitivitás párosul a szintén magas, 99%-os negatív prediktív értékkel – az MSC klinikailag hasznos szűrőtesztnek ígérkezik.” – írják a Journal of Clinical Oncology-ban.

Ezt egy időfüggőségi analízissel igazolták, amely kimutatta, hogy a MSC diagnosztikus értékei összehasonlíthatóak voltak a 6, 12, 18 és 24 hónapos intervallumokban a vérvizsgálatokkal és a tüdőrák diagnózissal.

Az LDCT és az MSC szűrésen átesett 652 beteg közül 58-nál mindkét teszt pozitív volt. A tüdőrák diagnózisának a fals pozitív aránya mindössze 3,7%-volt, szemben a csak LDCT szűrésen átesett páciensek esetén tapasztalható 19,4%-os fals pozitív aránnyal.

Továbbá, a kor és nem szerinti korrekció után az MSC kockázati státusza szignifikáns összefüggést mutatott a túléléssel. A tesztelés után 3 évvel az alacsony MSC kockázatú betegek közül mindenki, a közepes kockázatúak 97%-a, míg a magas kockázatú páciensek 77%-a volt életben.

„Ebben a nagy validációs tanulmányban számolunk be a MILD kísérletben vizsgált plazma eredetű MSC-k kvantitatív reverz transzkripciós-polimeráz láncreakció assay használatáról. Ennek diagnoszikai jelentősége van a malignus betegségek kimutatásában és kialakulásuk kockázatnak a becslésében, valamint képes megkülönböztetni a tüdőrákot az LDCT-n detektált jóindulatú tüdőnodulusok többségétől.” – összegezte Pastorino és társai.

„Szinergikus megközelítésben, az MSC-k javíthatnák a tüdőrákszűrésre alkalmazott LDCT hatékonyságát azáltal, hogy az egyének nagy részében elkerülhetővé tennék a további LDCT vizsgálatokat és a szükségtelen invazív diagnosztikai követést.”

Engedélyezve a medwireNews által, a Springer Healthcare Ltd. ©Springer Healthcare Ltd. hozzájárulásával. Minden jog fenntartva. Egyik fél sem támogat vagy ajánl kereskedelmi termékeket, szolgáltatásokat vagy berendezéseket.

Forrás: Auntminnie.com

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások