2018. május 23. szerda, Dezső napja
Emlő MRI: elérhető azon nők számára, akiknek tényleg szüksége van rá?
Szerző(k): dr. Firtkó Szilveszter - radiologia.hu
Dátum: 2017-08-01 06:31:07
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Az MR egy hatékony képalkotó módszer a mellrák kimutatásában a magas kockázattal rendelkező nők körében. De az elérhetősége lehet-e korlátozott, és tényleg nagyobb szerepet játszanak-e a szociodemográfiai tényezők a hozzáférésben, mint az, hogy egy nő magas mellrák kockázattal rendelkezik? - tette fel a kérdést az American College of Radiology folyóiratában (JACR) megjelent kutatás.

A kutatók úgy találták, hogy szociodemográfiai tényezők, mint például a rassz, vagy a vizsgálatra való utazási idő jobban befolyásolja a vizsgálat elérhetőségét, mint a magas mellrák kockázati tényező.

"A mammográfia az Egyesült Államok legtöbb részén elérhető" - számolt be a kutatást vezető Tracy Onega - "Azonban a fejlettebb emlő képalkotó módszerek, mint az emlő MR, korlátozottabb földrajzi hozzáférhetőséggel bírnak, ami nagy terhet jelenthet azon nők számára, akiknek ilyen típusú vizsgálatra lenne szükségük." Ennek a hozzáférésnek a hiánya negatívan befolyásolhatja a nők egészségi állapotát Onega szerint. "Az emlő MR alkalmazási területei a szűréstől a diagnosztikán át a preoperatív értékelésig bezáróan terjednek. Biztosak akarunk lenni benne, hogy akinek szüksége van emlő MR-re annak az hozzáférhető legyen."

Mennyi ideig tart?
Onega csoportja megvizsgálta a Breast Cancer Surveillance Consortium (BCSC) intézeteiben 2005. és 2012. között készült mammográfiás és emlő MR vizsgálatokat, megbecsülve, hogy mennyi időt vett igénybe az egyén utazása a vizsgálat helyére, illetve, hogy mennyi ideig tartott volna ez az idő, ha a legközelebbi intézetben végezték volna el ezt a vizsgálatot.

Emellett vizsgálták a hölgyek mellkrák rizikó faktorait és szociodemográfiai jellemzőit, mint például rassz, etnikum, képzettség és földrajzi elhelyezkedés. Ez alatt az idő alatt 821683 mammográfiás vizsgálat és 3687 emlő MR készült.

A kutatók azt találták, hogy mammográfiás vizsgálatra kevesebb, mint a nők negyede utazott a legközebbi intézménytől távolabb, míg emlő MR miatt csaknem felük és ennek a csoportnak a 25%-a utazott 40 perccel többet egy irányba. A vidéki nők 3,5-ször nagyobb valószínűséggel utaztak többet mammográfia miatt és 14-szer nagyobb valószínűséggel utaztak többet emlő MR miatt.

A fekete nők kevésbé utaztak többet mammográfiás szűrés miatt, mint a fehér nők, viszont emlő MR-re 2,5-szer inkább utaztak egy távolabbi vizsgálóhelyre a kutatók szerint, ami rávilágít a faji különbségekre a fejlett emlő felvételekhez való hozzáférés tekintetében.

"Úgy gondoltuk, hogy a kockázati tényezők összefüggésben állnak azzal a hajlandóssággal, hogy mennyire akar valaki távolabb utazni egy emlő MR felvétel miatt, de ez nem feltétlenül így van. Valószínűleg szociális és gazdasági akadályok miatt lehetséges ez, ami tovább növeli a technológia használatában jelentkező egyenlőtlenségeket.”

További munka szükséges
A kutatásnak vannak korlátai, amiket Onega és a társai is elismertek, beleértve azt, hogy nem tudjuk pontosan, hogy a nők szerint mennyi az elfogadható utazásra fordítható idő egy emlő vizsgálatért. De az eredmények azt sugallják, hogy több munkát kell tenni annak érdekében, hogy felkutassák azokat a tényezőket, amelyek miatt a nőknek nincs egyenlő hozzáférhetősége a fejlett emlő képalkotó modalitásokhoz, mint az emlő MR, és annak érdekében is, hogy változtassanak ezen a helyzeten.

"Kutatásunk rávilágít arra, hogy a nőknek tisztában kellene lenniük a mellrák kialkulásának kockázatairól, és tudniuk kellene, hogy az emlő MR egy további lehetőség a magas kockázattal rendelkezők számára. Talán a betegutak tisztázása segítene az emlő MR-t igénylő nők számára, hogy könnyebben elérjék a legközelebbi centrumot." - zárta beszámolóját Onega.

A referáló forrása: http://www.auntminnie.com/index.aspx?sec=sup&sub=wom&pag=dis&ItemID=113827

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások