2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
A súlycsökkenés segít a meniscus degeneráció megakadályozásában
Szerző(k): Oláh Enikő - radiologia.hu
Dátum: 2017-05-19 06:41:08
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A súlycsökkentés védi a teherbíró izületeket

Kétség sem fér hozzá, hogy a túlsúly káros a testre, ezt bizonyítja egy újabb tanulmány is, amit online május 2-án publikáltak a Radiology-ban. MRI felvételekkel igazolták, hogy kisebb mértékű a porckopás azoknál a túlsúlyos embereknél, akiknek több, mint 10%-kal csökkent a súlyuk 4 év alatt. Akiknek csak 5%-kal csökkent a súlya ez idő alatt, azoknál is ezt tapasztalták, ellenben azokkal, akik megtartották a súlyukat. Az eredményhez hozzájön, hogy a fogyás kedvezően hat az enyhe vagy közepesen súlyos osteoarthritisre, méghozzá a kialakulási kockázatát is csökkenti.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a testsúlycsökkenés védőhatást gyakorol a térd esetén a porcra és a meniscusra, nagyobb súlycsökkenés még előnyösebb a térdizület egészségmegőrzésében az elhízott és túlsúlyos egyéneknél”-írta dr. Alexandra Gersing a San Franciscoi Californiai Egyetem (UCSF) csoportvezetője. (Radiology, 2017.május 2.)

Osteoarthritis előfordulása

Az Egyesült Államokban a 75 évnél idősebbek populációjában több mint 50%-ban fordul elő osteoarthritis, ez a leggyakoribb ízületi betegség az országban. A normális testtömeggel rendelkezőkhöz képest a túlsúlyos férfiaknál megközelítőleg 5x nagyobb az osteoarthrosis előfordulása, túlsúlyos nők esetén pedig kb 4x nagyobb a kockázat a kialakulásra.

A kutatás során testtömegindexet (BMI) számoltak (ismerve az egyén testtömegét) és ez alapján csoportokba sorolták őket. A BMI 18,5 -24,9 között megfelelőnek mondható, 25-29,9 között túlsúlyos és 30 feletti értéknél elhízott egyénről beszélünk.

„A túlsúly, vagy az elhízás nagyobb nyomást gyakorol az ízületre és a porcokra, ami miatt azok elhasználódnak”, jegyezte meg a szerző „Méghozzá a nagyobb testzsírral rendelkezőknek magasabb a vérzsír szintjük, ami az ízületek gyulladását okozhatja, ezzel is az osteoarthritis kockázatát növelve.

A súly, a súlycsökkenés, a térd porc degenerációja és a porc megőrzése közötti összefüggés meghatározása érdekében a kutatók 640 résztvevőnél BMI adatokat gyűjtöttek össze (átlagéletkor, 62,9 év ± 9,1 év). A kutatásba bevont, az Osteoarthritis Initiative-ben részt vevők közül a legkisebb BMI érték 25 volt. Ez az országos tanulmány a térdet érintő osteoarthritis megelőzésére és kezelésére összpontosított.

A rizikócsoportba tartozók, az enyhétől a súlyos osteoarthritises betegek jobb térdéről 3 Teslas MRI vizsgálat készült (Magnetom Trio, Siemens, Healthineers). A kiindulási vizsgálat után 12, 24 majd 48 hónappal később szintén készült MRI. Ezután 3 csoportba sorolták a pácienseket, a négyéves vizsgálati időszak alatti fogyás százalékaránya alapján:

- Stabil testtömeg: BMI kevesebb, mint 3%-kal csökkent (320 eset)

- Mérsékelt súlycsökkenés: BMI 5-10%-kal csökkent (238 eset)

- Jelentős testsúlycsökkenés: BMI több mint 10%-kal csökkent (82 eset)

A két radiológus véletlenszerűen kapta az MRI felvételeket a kiindulási és 48 hónapos időszakban. Nem ismerték a betegadatokat és azt sem, hogy a jobb térd MRI vizsgálat a 4 éves periódus alatt mikor készült. Feladatuk volt, hogy a porc és a meniscus sérülést értékeljék, ehhez ún. módosított egész test mágneses rezonanciás vizsgálati pontszámot használtak (WORMS). A meniscus sérülés esetén 0 pontszámot kapott az ép, 4-es pontszámot a súlyos állapotnak megfelelő kép, a porc degenerációt vizsgálva pedig 0-6 közötti pontszámot adtak, 0 a normál, 6 a súlyos állapotot jellemezte.

Térd degenerációja

48 hónap alatt a súlyváltozás százalékos aránya jelentős összefüggést mutatott a porcot jellemző pontszámok növekedésével. 

A porc egészségének megőrzését nézve a legjobb eredményt azoknál érték el, akiknél több mint 10%-ban csökkent a testtömeg. Ezt az alábbi táblázat is mutatja.

Átlag pontszám (WORMS)
(ha kisebb, akkor jobb)

súlycsökkenés

Jobb térd porc degeneráció

Meniscus degeneráció

> 10%

1.0

0.7

5%-10%

1.6

0.6

Stabil

2.3

0.9

„Az eredményekből arra következtetünk, hogy nagyobb mértékű fogyás előnyösebb a porc állapotának megőrzéséhez, mint a mérsékelt testsúlycsökkentés, vagy a stabil testtömeg.”- írta a szerző. „Mindkét súlycsökkenéses csoportban a porc degeneráció foka kisebb a medialis tibia felszínen. Mindez alátámasztja azt a hipotézist, hogy a súlyvesztés az, ami legjobban védi a teherbíró izületeinket, például a térdizületet.”

A kutatók javasolják a könnyű, vagy mérsékelt gyakorlatok végzését is, ami szintén véd a porc degeneráció ellen. „Tanulmányunk hangsúlyozza az egyénre szabott terápiák fontosságát és életmódbeli változtatásokat a túlsúlyos és elhízottak esetén, hogy a lehető legkorábban megelőzzük a térdizület degenerációját, ezzel csökkentve az osteoarthritis, vagy a tünettel járó osteoarthritis kockázatát”- nyilatkozat Gersing.

Forrás: Auntminnie

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások