2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Tanulmányok bizonyítják, hogy a DBT több emlődaganatot mutat ki, mint a mammográfia
Szerző(k): Varga Orsolya - radiologia.hu
Dátum: 2017-05-17 21:21:10
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Egyre több bizonyíték halmozódik fel a tomoszintézis mellett

Két tanulmány szerint (ECR 2017), a digitális emlő tomoszintézis (DBT) több emlőrákot mutat ki, mint a hagyományos digitális mammográfia. A visszahívási arányok között nincs lényegi különbség a kétfajta vizsgálómódszer között.

Mindkét tanulmány a tomoszintézist mint szűrési módszert vizsgálta. Az első vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy a DBT 80%-kal több tumort fedett fel, mint a digitális mammográfia. A második vizsgálatban a szűréssel detektált emlőtumor arány a DBT-vel szűrt nők csoportjánál kb. 50%-kal nagyobb lett a digitális mammográfiával szűrt nők körében tapasztalthoz képest.

Folyamatosan felmerül az a kérdés, hogy vajon a DBT készen áll-e arra, hogy leváltsa az emlőtumor szűrésben alkalmazott digitális mammográfiát, mindenesetre a DBT mellett egyre több bizonyíték halmozódik fel.

Olasz tanulmány:

Észak-Olaszország Reggio Emilia városából származó kutatók végeztek egy vizsgálatot, melyben több mint, 19000 nő adatait analizálták ki. A 45 és 70 év közötti nőket randomszerűen választották ki a 2014 március és 2016 március közötti időszak alatt. Minden alanynak volt már egy szűrése.

A kutatás kontroll csoportjába a digitális mammográfiához 9782, míg a kísérleti csoportba a DBT-vel kiegészített digitális mammográfiához 9623 nő került be.

A digitális mammográfia 45 esetnél (ebből 6 in situ), a digitális mammográfia plusz DBT 79 esetnél (ebből 14 in situ) mutatott ki daganatot.

A teljes relatív felismerési arány 1,8, míg a relatív felismerési arány in situ tumor esetén 2,4 volt. Az emlő denzitása nem volt hatással az eredményekre. Viszont, a DBT főleg az apróbb (10-20mm) tumoroknál mutatott előrelépést, mivel a relatív felismerési arány itt 2,6 volt.

Dr. Valentina Lotti kutató (Arcispedale Santa Maria Nuova, Reggio Emilia) elmondta:

”A mi randomizált vizsgálatunknál 80%-kal több daganatot azonosítottak a kísérleti csoportban a kontroll csoporthoz képest. Ez hasonlóan megállapítható az in situ, invazív, pT1 (kicsi) tumorok és denz, illetve zsíros emlők tekintetében.”

Norvég tanulmány:

A következő tanulmányban, Dr. Tone Hovda és munkatársai a Drammen Kórházból (Drammen, Norvégia) összehasonlították az egy éves szűrési periódus után a visszahívási arányt és a szűréssel detektált emlőtumor arányt az összegzett ún. szintetikus képeket kiegészítő DBT és a digitális mammográfia között egy Norvég Emlőtumor Szűrés programjaként. Eredményük azt mutatta, hogy a szűréssel detektált tumor arány 50%-kal több lett a DBT csoportban.

A 2014-es év alatt összesen 18172 Osloban lakó 50 és 69 év közötti nő DBT (Hologic) vizsgálatát, míg kontrollként 30883 nő digitális mammográfia (Siemens Healthineers, GE Healthcare, és Hologic) szűrését analizálták. A kontroll csoport válogatott volt, hogy összehasonlíthatóak legyenek a visszahívási arányok és a tumor felismerési arányok.

Összehasonlítások a DBT és a digitális mammográfia (DM) között:

Visszahívási arány: DM: 1000/32,6 (3.3%); DBT: 1000/31,7 (3.2%)

Detektált invazív tumorok: DM: 1000/5,5; DBT: 1000/7,2

Ductalis carcinoma in situ: DM: 1000/0,9; DBT: 1000/2,1

Visszahívás pozitív prediktív értéke (PPV): DM: 19,9%; DBT: 29,2%

Visszahíváskor a biopszia PPV-je: DM 40%; DBT: 55,3%

Az összehasonlításokból látható, hogy a visszahívási arány nem különbözik a DBT és a digitális mammográfia között, valószínűleg azért mert Norvégiában eleve alacsony a visszahívási arány.

Továbbá, a visszahívás és a biopszia PPV-je magasabb a kísérleti csoportnál, mint a kontroll csoportnál.

Hovda elmondta: "Ez azt jelenti, hogy csökkent a fals pozitív visszahívások száma a tomoszintézis csoportban és ez egy fontos előnyt jelent mind a nők, mind a társadalom javára, mivel így mérséklődik a szükségtelen visszahívások terhe".

Következtetésként megjegyezte, mivel a szűréssel detektált emlőtumor arány közel 50%-os különbséget mutatott azok között, akiket a szintetikus 2D plusz DBT-vel vizsgáltak összehasonlítva azokkal, akiket a hagyományos 2D mammográfiával néztek, valamint hogy csökkent a fals pozitív esetek száma, a DBT egy előnyösebb modalitás.

Aggodalomra ad okot viszont a DBT sugárdózisa, mivel számos expozíció szükséges a felvételezés során.

Összefoglalva, egyéb akadályai is vannak a DBT-nek, úgy mint a hosszabb leképezési idő, a megnövekedett adatmennyiség, a túldiagnosztizálás veszélye, illetve annak a kérdése, hogy milyen többlet tumorfajtákat lehetséges diagnosztizálni. A jövőben tanulmányozni kell az összes ilyen felvetődő kérdést.

Forrás: Auntminnie

Feldolgozta:

Varga Orsolya 

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások