2018. április 24. kedd, György napja
A jövő itt van és sosem lesz vége
Szerző(k): gyártástrend.hu
Dátum: 2017-05-17 08:32:33
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Már rég nem az a kérdés, hogy átalakítja-e a digitalizáció az egészségügyet, hanem hogy mit szeretnénk, hogyan alakítsa át?

Operáló robotok, nővéreket helyettesítő számítógépekkel felszerelt kórtermek, minden egészségügyi adatunkat összegző hatalmas adatbázisok – Európa legnagyobb egészségügyi informatikai szakvásáról, az idén 10 éves ConhITen-ről tudósított a gyártástrend.hu.  „Már rég nem az a kérdés, hogy átalakítja-e a digitalizáció az egészségügyet, hanem hogy mit szeretnénk, hogyan alakítsa át” – fogalmazta meg egyetlen pontos mondatban a berlini rendezvényt kísérő konferencia egyik előadója.

„Minden orvosnak értenie kell az informatikához, az orvosi egyetemeknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott világhoz. A technológia már itt van, az igazi gondot az jelenti, hogyan képezzük ki azokat, akik használni fogják őket. Rengeteg új kifejezéssel kell megismerkednünk a health 4.0-tól a mobilegészségügyön át a big datáig, a telematikáig és az adatvizualizációig. Mindezek segítségével gyökeresen javítható az egészségügyi rendszer hatékonysága” – vázolta az egészségipar szerinte legfontosabb problémáját dr. Paul Schmücker, a mannheimi egyetem Egészségügyi Informatikai Intézetének vezetője az eseményt megnyitó sajtóbeszélgetésen.

Valóban így van, a vásáron körbejárva operáló robotkarok, kamerák tucatjaival megfigyelt betegek, szinte emberi erőforrás bevonása nélkül zajló diagnosztikai eljárások sorakoztak minden második standon. A mindenféle orvosi hátterű márkák és intézmények kisebb pultjai mellett pedig a legnagyobb standok olyan, más iparágakban is vastagon érintett világcégeknek voltak, mint például a T-Sytems, az SAP, az IBM, a Microsoft, a Siemens vagy a Philips. A különböző érintettek széles köre is jól mutatja, hogy az egészségügyi fejlesztések mára lényegesen túlmutatnak a hagyományos egészségipar keretein és behálózzák az életünket.

„Az e-egészségügy politikai kérdés” – fogalmazott a konferencián az egyik bevezető előadást tartó Matthias Meierhofer, a Német Egészségügyi IT-szolgáltatók Szövetségének elnöke. „Valóban az” – tette hozzá saját előadásában Hermann Gröhe, Németország egészségügyi minisztere – „és a mi egészségpolitikánk központjában az áll, hogy az egész rendszeren át kívánjuk nyomni a digitalizációt. Mindez nem csak technológiai fejlesztést jelent, de a társadalommal folytatott párbeszéd képességének javítását is” – tette hozzá.

Gröhe szerint az egészségügy előtt álló legfőbb kérdés nem is a gyógyítás minőségének javítása, hanem a megelőzés kérdése, illetve annak a problémának a kezelése, hogy mit kezdjünk azzal, ha valakiről a technológia fejlődésének, a fejlett adatelemzésnek, a géntechnológiának köszönhetően már jóval korábban tudjuk, hogy nagy valószínűséggel beteg lesz, mint régebben. „Hogyan előzzük meg a megelőzhetőt” – a társadalom és az egészségügyi ellátórendszer számára is ez a legfontosabb kérdés, zárta előadását a miniszter.

A kiállítást kísérő konferencia másfél napját végighallgatva összességében jól kirajzolódott 15 olyan trend, ami alighanem nem csak a német, de a magyarországi egészségügy jelenét és közeljövőjét is jelentősen befolyásolja majd. Ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni a következő években – részletek a teljes cikkben

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások