2018. május 23. szerda, Dezső napja
ESR bemutatta az új iGuide klinikai döntéstámogató portálját (CDS)
Szerző(k): radiologia.hu - Dr. Firtkó Szilveszter
Dátum: 2018-03-02 17:20:42
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Amikor az Európai Radiológiai Társaság (ESR) több, mint öt éve kezdeményezést indított a guideline-ok és a klinikai döntéstámogatások megalkotásairól, a fő céljuk egyértelmű volt: létrehozni egy bizonyítékokon alapuló ajánlást, amit minden klinikus egyszerűen elérhet. A március 1-jén elinduló web portál mérföldkő ennek a célnak a megvalósításában.

Fontos megérteni, hogy nem az volt a nehézség, hogy nincs lehetőségünk megfelelő guideline-okat elérni Európa szerte, hanem, hogy mindig naprakészek és könnyen elérhetőek legyenek, mindenki számára. Ennek okán az ESR támogatása alá vette a CDS (klinikai döntéstámogatás) rendszer használatát, amivel a betegellátás során a megfelelő irányelvek beágyazódásra kerülhetnek az elektronikus klinikai munkafolyamatok használatakor. Az új ESR iGuide web portál egy új kiegészítő eszköze az integrált ESR iGuide CDS rendszernek és ezzel kiszélesíti az ESR iránymutatásaihoz való hozzáférést a megfelelő modalitásokban, ami az Amerikai Radiológiai Kollégium Megfelelőségi Kritériumain (ACR Appropriateness Criteria) alapulnak.

ESR iGuide web portál
A web portált a National Decision Support Company (NDCS) fejlesztette ki az ESR partnereként. Az ESR iGuide CDS rendszernek alapprogramja két munkafolyamatot kínál a felhasználók számára, amivel képesek konzultálni a megfelelő modalitásokról az ESR irányításával. Mindkét folyamat elsőként a beteg korát és nemét kérdezi meg. Az indikáció-vezérelt módban a felhasználók szabad gépeléssel, majd a megjelnő listából kiválaszthatnak egy vagy több strukturált okot a vizsgálat számára, a több, mint 1800 klinikai indikáció és lehetséges forgatókönyv közül. Ezután az ESR iGuide feldolgozza a kapott paramétereket és felajánlja a releváns képalkotó vizsgálatok listáját, amit megfelelően rangsorol, és amibe számításba veszi a relatív sugárzási szinteket is. A modalitás-vezérelt módban a felhasználó a képalkotási mód kiválasztása után a beteg tünetei alapján választja ki a klinikai indikációt. Ezután a döntéstámogató visszajelző megmutatja a megfelelőségi pontszámot, amit a kiválasztott vizsgálat megkívánna, valamint ajánl további alternatívákat is.
Az ESR iGuide portálhoz való hozzáférés mindenki számára 2018. szeptember 30-áig ingyenes lesz. Az ESR tagok ettől függetlenül is ingyenesen hozzáférhetnek, később a havi díj 7 € lesz.
A portál célja továbbá az is, hogy segítse az ESR tagokat, a kérő orvosokat, az egészségügyi szervezeteket, és az olyan országokat, amelyek megfelelnek az európai és a nemzetközi sugárvédelmi szabványoknak. E célból, az ESR és az NDSC megfelelő szervezeti hozzáférési lehetőséget kínál. Viszont ilyenkor az országoknak hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy biztosítsák a saját képalkotási referencia irányelveik elérhetőségét a többi hivatkozó számára is. Az intézményi felhasználóknak a portál képes lehet teljes mértékben lefordított felhasználói felülettel és iránymutatásokkal is működni, azért, hogy még könnyebben beleilleszkedhessen a mindennapi gyakorlatokba. További funkciók közé tartozik még a döntéstámogató információk alapvető munkaadatként vagy PDF-ként való exportálása is.

Integrált döntéstámogatás
Az ESR határozottan támogatja a klinikai döntéstámogató rendszerek adaptációját a képalkotási iránymutatásokhoz, mivel ez a legjobb módja annak, hogy beágyazzuk a klinikai munkafolyamatba a megfelelő irányelveket, amivel egyszerűen növelhető a képalkotási hatékonyság, valamint eközben csökkenthető a sugárterhelés is. Az új portál annyira felhasználóbarát, hogy még az elektronikus munkafolyamat rendelkezésre állása nélkül is használható, ezért az egészségügyi szervezetek javasolják, hogy teljes mértékben integrálják a döntéstámogatást. Ez nem csak a leghatékonyabb módja a képalkotási ajánlásoknak, hanem teljes analitikai lehetőséget kínál a hivatkozási minták, teljesítmény javítására, és a diagnosztikai képalkotási szolgáltatások optimális felhasználásához is.
Az ESR iGuide-ot a 2015-ben az ECR-en indították el, és 2016. óta az NDSC európai részlege is beépítette a saját kísérleti projektjébe mind Európában, mind a Közel-Keleten is, hogy elemezze a CDS hatását összehasonlítva a képfeldolgozási döntéstámogató, valamint ilyen támogatás nélküli rendszerekkel is. Az első kísérleti projekt 2017-ben ért el megfelelő eredményeket.
Horvátországban az ESR iGuide-ot négy kórházban valósították meg, amit a horvát Egészségügyi Minisztérium támogatott. A go-live időszak egy két hónapos időt foglalt magába, amikor a rendszer nem használt megfelelő visszajelzést, majd az ezt követően két hónapban aktív döntéstámogatást használt. A teszt fázis alatt, a megfelelő kérések száma 4 %-ot javult, valamint a nem megfelelő kérések száma 3 %-al csökkent. A kísérleti fázis vége óta a megfelelő hivatkozások tovább javultak az ESR iGuide alkalmazása révén, ami alatt az egyik kórház 88%-os megfelelő hivatkozást ért el, ami 15%-al magasabb lett a kísérleti fázishoz képest.
Svédországban az ESR iGuide kivitelezése úgy történt, hogy a hivatkozásokat CDS munkafolyamat követte, amit a döntéstámogatás nélküli munkafolyamattal hasonlítottak össze. Az eredmények megmutatták, hogy az ESR iGuide használatával 1% körüli lett a nem megfelelő hivatkozások száma, szemben a támogatás nélküli 10%-hoz képest.

Az ESR iGuide portált március 1-ján mutatták be az Európai Radiológiai Kongresszuson, amit a felhasználók szabdon ki si próbálhatnak. Állandó hozzáféréshez az ESR tagok az ESR MyUserArea oldalon regisztrálhatnak. Más személyek pedig a myESR.org/esriguide címen vagy esriguide.org oldalon kaphatnak ingyenes hozzáférést 2018. szeptember 30-áig. Azon felhasználóknak, akik továbbra is szeretnének hozzáférést, az NDSC 7 €/hó előfizetési díj mellett továbbra is hozzáférést kínál. 

További részltek portálunkon: http://www.radiologia.hu/kulfoldi_hirek/18023

Forrás: ECR Today

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások