2018. május 23. szerda, Dezső napja
Oktatási nap az ECR-en
Szerző(k): radiologia.hu - Dr. Lánczi Levente
Dátum: 2018-03-02 11:09:25
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Cube, Coffe and talk, interaktív szekciók - fókuszban az oktatás.

Oktatási napot tartottunk az ECR-en: délelőtt a “kockába” - azaz a “The Cube” névre keresztelt intervenciós oktatási központba látogattunk el. A kocka maga egy templom, ami rögtön a kongresszusi megtromegálló mellett helyezkedik el, és eddig - gyors, nem reprezentatív közvéleménykutatást követően - az évek óta visszajáró résztvevők jelentős részének fel sem tűnt, hogy ott van. A kongresszusi szervezőcsapat kibérelte a templom alagsorában látható közösségi tereket ahol intervenciós szimulációs labort rendeztek be. Itt egy délelőtti, illetve délutáni tematikus szekció, illetve egy déli plenáris előadás mellett természetesen az intervencióé, és a gyakorlásé a főszerep. Aortaszimulátor, Willis-kör és aneurysma szimulátor, pulzáló modellek, virtuális valóság, katéterek, vezetődrótok végeláthatatlan mennyiségben. Ráadásul jelen van kellő számú instruktor is, illetve a résztvevők között is élénk interakció alakul ki, lehet egymástól tanulni. A következő napokban érdemes itt megállni - bár előnyt élveznek az előzetesen regisztráltak, de pláne reggelente lehet jó eséllyel rézt lehet venni a programon.

A déli idősávban a jó hagyományokhoz híven a különböző kvízes szekciókon lehet részt venni, csütörtökön a ‘Radiology Trainees Forum Kvíz’ került megrendezésre. A terv szerint Caséres professzor várta az érdeklődőket az egyik nagyteremben, de sajnos betegsége miatt José Villar adta elő - a jól megszokott közvetlen hangulatban - a főbb mellkasi röntgen jeleket. Itt újra előkerültek az egy hónappal ezelőtti budapesti tréninghez hasonlóan olyan jelek, mint a jobb hilusi térfoglalások esetén típusos “fánk” jel (doughnut sign), az extrapulmonalis térfoglalásokra jellemző “inkomplett széli jel” (incomplete border sign), illetve a “golden S sign”, ami térfoglalásra és mögöttes atelectasiára típusos. Szó esett CT jelekről is, így átmenetileg csillágoszokká is válhattunk a galaxis jel, vagy a üstökös jel felelevenítésével. Az internet alapú szavazás nagyon gördülékenyen működött, igazán élvezetessé tette a szekciót.

Délután egy másik új formátumú programot választottam, a Coffee and Talk rendezvényein rövid tematikus prezentciókat követően lehetőség van az élénk szakmai megbeszélésekre, vitára, eszmecserére is. A graduális képzésről tartott diszkusszió sokakat leültetett egy kávéval a kézben az egyik oldalfolyosón kialakított helyszínre. Bevezetőként a “flipped classroom” (azaz amikor otthoni készüléssel, aktív egyéni és csoportmunkával tartják a gyakorlatokat), az éppen bemutatott iGuide okatatási felhasználásáról (“eGuide” - azaz education Guide), a radiológiai oktatásában végbemenő paradigmaváltásról (a fizikai alapok és klasszikus radiológiai jelek ismertetését felváltják a dignosztikus algoritmusok, a diagnózis alátámasztása, sugárvédelem, betegbiztonság, az alkalmazott radio-anatómia), illetve a szimulációs alapú oktatásról tartottak rövid előadásokat, melyet intenzív diszkusszió követett. Aki érintett a graduális képzésben, azok számára érdemes visszanézni az ECR on demandon!

A radiologia.hu fotóalbuma a Facebookon!

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások