2018. május 23. szerda, Dezső napja
ECR 2018 - elkezdődött!
Szerző(k): radiologia.hu - Dr. Lánczi Levente
Dátum: 2018-03-01 06:24:09
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Az AuntMinnie egy rövid videointerjú erejéig kérdezte Bernd Hamm professzort, az Európai Radiológiai Társaság (ESR) elnökét az első nap tapasztalatairól. Ennek kivonatát közöljük.

Másodjára elnöke a kongresszusnak. Hogyan lehetséges ez? - tette fel a kérdést Philip Ward, az AuntMinnie Europe munkatársa.
2015-ben voltam a kongresszus elnöke, a közelmőltban történt ESR alapszabály módosítás értelmében pedig immár “csak” egy elnök van (nincs külön társasági és kongresszusi elnök), így most társasági elnökként felelek a kongresszus lebonyoltásáért.

Az első nap után milyen a benyomása a kongresszusról? 
Idén az Európai Radiológiai Kongresszus (ECR) minden idők legnagyobb számú absztraktbeküldését könyvelhette el, az eddigi regisztrációs adatok alapján pedig 10%-kal növekedett a radiológus, 5%-kal a radiográfus regisztráltak száma. Utóbbiakra kitérve: az ECR a radiográfusok programja is, esetükben a nyelvtudás jelenthet korlátot, ezért számukra több, nem angol nyelvű szekciót is indítottunk, például németül, franciául, spanyolul. Rémelhetőleg a következő években emelkedni fog a radiográfusok száma, az ECR ezért indította a “Shape your skills” című programját, ami a pályájuk elején járó radiográfusok támogatását célozza meg.

Roppant hideg idő van Bécsben. Befolyásolja ez a kongresszus szervezését?
Meglepődtünk a hideg időjárás miatt, de szerencsére süt a nap, és ez jó. Az élénk szakmai megbeszéléseket követően a bejáratnál svájci forró csoki, illetve forralt bor tarthatja melegen a résztvevőket.

A Brexit bármilyen módon befolyásolhatja az ESR működését?
A Brexit egy politikai döntés volt, aminek nem feltétlenül örülünk, de a tudományos világban nincsenek határok, továbbra is megosztjuk a tudásunkat, tapasztalatunkat egymással, ahogyan eddig is tettük, ezen a téren semmi sem változik.

Ez a hét a mesterséges intelligenciáról (AI) is szól. Hogyan változtatja ez meg a radiológiát?
Az újtól mindig félünk, attól tartunk, hogy a gépek elveszik a munkákat, de igazából az AI egy eszköz, ami segíteni fogja a mindennapi tevékenységünket, így több időnk maradhat foglalkozni a betegeinkkel, konzultálni a kollégáinkkal, így a radiológusok sokkal láthatóbbá válhatnak. A radiológia mindig, folyamatosan változik, amihez persze alkalmazkodni kell. De éppen ezért a radiológia az egyik leginkább innovativ orvosi szakma, az AI pedig egy eszköz számunkra, nem pedig az ellenség, aki elveszi a radiológus szerepét.

Összességében milyennek várja a kongresszust?
Az ECR egy nagyon modern kongresszus, nagyon alacsony az átlagéletkor - 42 év - ez önmagában is vonzóvá teszi az eseményt és mindenki számára kínál érdekes programot. Továbbá nem lehet lemaradni semmiről sem, mert az ECR-on-demand-on később is visszanézhetők az elhangzó előadások.

A teljes interjú elérhető ide kattintva.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások