2018. április 24. kedd, György napja
Cacéres professzor Budapesten
Szerző(k): dr. Lánczi Levente - radiologia.hu
Dátum: 2018-02-04 09:39:48
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A Magyar Radiológusok Társasága Ifjúsági Bizottságának meghívására egy továbbképző kurzus megtartására Budapestre érkezett Európa egyik legismertebb mellkasi radiológusa, a barcelonai José Cacéres.

Cacéres professzor egy egynapos programot hozott Budapestre, hogy a sokak által talán már a bécsi ECR kongresszusokról vagy az ESR hetente frissített blogjáról ismert közvetlen stílusban nyújtson betekintést a mellkasi radiológia csodájába és adjon iránytűt a gyakran nem egyszerű esetek leletezéséhez. Az általánostól a specifikusig, avagy az “egyszerűtől” a bonyolultabb esetekig folyt a kurzus, így először a PA filmek olvasásával indult a program. Cacéres professzor ajánlása szerint érdemes három fő tüdőmező, illetve annak megfelelő “checklist” alapján leletezni. A felső zónában a csúcsokra, a felső mediastinum határaira, és a vállöv régiójára vessünk alapos pillantásokat. A középső zónában a hilusok, valamint a fő érképletek, úgymint a felszálló aorta és aortagomb, a v. azygos, illetve a truncus pulmonalis érdemel kitüntetett figyelmet. A középső zónát érintő megbetegedések a hilus - és ezáltal például bronchusok - bizonyos irányú húzásával járhatnak, ezt a mindennapok során érdemes észben tartani. Az alsó zónában a szív és vetülete, a sinusok (pleuralis folyadék és megbúvó nodulusok), a diaphragma és a felhas régiója a fő fókuszpontok. Az egyes radiológiai jeleket gazdagon illusztrált esetanyaggal mutatta be a professzor.

A PA mellkas felvételek után az oldalirányú vizsgálatok kerültek terítékre. Bevezetésként verbalizálta a professzor az ismert alapvető hozzáállást, miszerint a klinikusok ezt a vizsgálatot gyakran kérik, a radiológusok meg szívük szerint meg sem nézik… Ezen felülemelkedve érdemes két hosszanti vonal mentén ezt a filmet is három részre osztani: a trachea előtt és a szív mögött, illetve a csigolyák elülső felszíne mentén húzott vonalakon. Mindezt azért, hogy a PA felvételeken látott bizonytalan elváltozásokat tisztázzuk, illetve a PA filmeken nem látott elváltozásokat detektálhatjuk.

Az alapvetően anatómiai jellegű bevezetést a bekészített nagyon finom szendvicsek mellett emésztgethettük - és készülhettünk a sokkal inkább pathológia-specifikus második etapra. Ha bármilyen elváltozást találunk a mellkasfelvételen, arról mindenképpen el kell döntenünk, hogy klinikailag szignifikáns-e (például normális variáns, veleszületett vagy életkorral járó “normális” elváltozás), illetve hogy hol helyezkedik el (intrapulmonalis, mellkasfal, mediastinum) és hogyan néz ki. Előkerültek az ismert radiológiai jelek, a tüdő mintázatok - amik a CT előtti érában különösen fontos differenciáldiagnosztikai eszközei voltak a radiológusnak. Ehhez még nagyon sokat segíthetnek a ma már PACS-on egy klikkelésre elérhető archívumok is, azaz a korábbi képanyaggal való összehasonlítás.

Záró felvonásként a résztvevők beküldött esetbemutatásai következtek kvíz formában, az RNSA Diagnosis Live platform felhasználásával, amik megszerkesztése dr. Olajos Eszter Ajna sok munkáját dícsérték. Először dr. Székely András, a debreceni Kenézy Egyetemi Kórház radiológus szakorvosának esetei kerültek terítékre, majd dr. Gulácsi György egy TBC-s, dr. Tari István Gábor egy embóliás, dr. Kovács Dániel Tamás egy emlőbimbónak vélt tüdőtumort és ugyanazon betegen egy érdekes ritka érvariációt mutatott be.

Zárszóként néhány szubjektív gondolat. Az, hogy egy egész napos kurzusra sikerült idehívni Cacéres professzort nagyjából azzal egyenértékű, mintha Budapesten adna exkluzív, de ingyenes koncertet a The Rolling Stones. Ráadásul a 78 éves professzor csak baráti szívességből jött előadni, külföldi előadásokat már nem nagyon vállal. Az is örömteli, hogy nagyjából száznál is több, zömében fiatal radiológus és pulmonológus úgy gondolta, hogy érdemes erre a programra szánni a szombati napját, akár az ország különböző pontjairól Budapestre utazva. Azonban amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy Magyarország vezető orvosképző helyén, a nemzetközi térképen is fellelhető Semmelweis Egyetemen 2018-ban még van olyan előadóterem, ahol negyven éves (és feltehetőleg - vagy inkább remélhetőleg? - legalább 20 éve be nem kapcsolt) Videoton tévék lógnak a falakon és nincs közepesen tisztességes hangosítás sem. A fejlődési irány és lehetőség is adott, éljünk vele!

Köszönet jár a szervezésért a Tárnoki fivéreknek és az MRT Ifjúsági Bizottságnak, a támogatásért az MRT-nek, a Radizone Diagnost-X. Kft-nek és a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika vezetőségének.

Fotók forrása: MRT IB Facebook.

Az MRT Ifjúsági Bizottság teljes fotóalbuma a Facebookon: https://www.facebook.com/pg/mrtifjusagibizottsag/photos/?tab=album&album_id=2019939724955523

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások
Dátum: 2018-02-04 10:11:50
Köszönet Levinek a precíz tudósításért, a szervezőknek a fáradságos munkáért! Nagyszerű program volt. Egy kicsit megint képbe került a mellkasi radiológia.