2018. május 23. szerda, Dezső napja
Másfél hónap múlva: ECR2018!
Szerző(k): dr. Lánczi Levente - radiologia.hu
Dátum: 2018-01-16 06:35:28
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Sokszínű és egységes - ez az idei Európai Radiológiai Kongresszus (ECR) jelszava, melynek fókuszában a mesterséges intelligencia áll.

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az ECR mindig nyújt valami újat a résztvevőknek - és így lesz ez 2018-ban is. Az egyik leglátványosabbnak a “kockába zárt” intervenciós radiológia tűnik. A “kocka” (The Cube) gyakorlati bevezetést nyújt az intervenciós radiológia világába, elsősorban a fiatal szakemberek számára. A helyszín teljesen új, egy közeli króamacélból épített templomban lesz berendezve - már emiatt megéri ellátogatni ide. A programokra előzetes regisztráció ajánlott!

A ‘Coffee & Talk’ szekciók az Austria Center egyik stílusos társalgójában egy tea vagy kávé mellett olyan aktuális rövid előadásokkal és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, mint a klinikai döntéstámogatás, az osztályvezetők előtt álló kihívások, a radiológia graduális oktatása, sugárvédelem, vagy éppen képalkotó biobankok.

A tézisem 3 percben (My Thesis in 3 minutes – MyT3) a fiatal radiológusokat, rezidenseket célozza meg, hogy egy dinamikus és szórakoztató szekció keretein belül első szerzőként mutathassák be munkájukat - három percben, ahogyan a cím is jelzi. Ehhez az új programhoz is új helyszín dukál: a “Sky High Stage” - a szomszédos Saturn torony tetején, így a részvevők lába előtt hever majd Bécs, no meg a teljes ECR.

Természetesen a hagyományosan erős továbbképző és tudományos programok is megmaradnak, kiemelt fókuszban az aktuális legérdekesebb témákkal, mint a big data, a mesterséges intelligencia és a radiomika. A már bejáratott “Clinical Trials in Radiology” szekcióban pedig a legfrissebb, akár még folyamatban lévő klinikai vizsgálatokról, studykról hallhatunk első kézből.

Az ECR2018 a radiográfusok hivatalos találkozója is, célzott tudományos programmal. A “K” terembe rendezi be az EFRS (Európai Radiográfus Társaságok Szövetsége) és az ESR (Európai Radiológiai Társaság) a radiográfusok főhadiszállását, az itt tartott összes szekció szinkrontolmácsolással franciául, németül, olaszul és spanyolul is követhető lesz.

A moderált poszterbemutatók (Voice of EPOS) is folytatódnak - a szervrendszer alapú szekciók mellett számítógépes alkalmazások, molekuláris képalkotás, fizika és sugárvédelem szekciók is lesznek, ráadásul 20 országos szekcióban, a szerzők anyanyaelvükön mutathatják be munkáikat, erősítve ezzel a tudásmegosztást a közösségen belül egy soknyelvű, nemzetközi környezetben.

Persze senkit nem beszélnénk le róla, mert a helyszínen átélni egy ilyen kongresszust olykor leírhatatlan élmény, de évek óta nem is szükséges átruccanni Bécsbe az ECR élményért, hiszen szinte mindent élőben közvetítenek, vagy ha lemaradtunk róla, akkor visszanézhetők - ezek egy részét pedig 50 kínai kolléga mandarin nyelvre is lefordítja majd. Ez utóbbi a hagyományos “ESR meets” program egy részének is tekinthető, hiszen az Európai Radiológiai Társaság idei három vendége Kína, Svájc és Portugália.

Bern Hamm professzor, az ESR elnöke pedig mindenkit hív és vár a kongresszusra, akinek köze van vagy lesz a képalkotáshoz, ahol a sokszínű szubspecialitások, szekciók mégis egységesen közösségként tekintenek önamgukra és közösen erősítik a radiológiát pácienseink érdekében - ezt is takarja a bevezetőben is szereplő mottó: Diverse & United, azaz sokszínű és egységes.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások