2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Elkezdődött - százharmadjára
Szerző(k): radiologia.hu - Dr. Lánczi Levente
Dátum: 2017-11-27 03:30:31
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Beszámoló a 103. RSNA megnyitó plenáris üléséről.

A hálaadás és az advent kezdete közötti egy hét - szinte már az előzőekkel egyenértékű hagyományként - Chicagoban a radiológiáról szól. A 103. RSNA vasárnap reggeli plenáris ülésén Richard L. Ehman az RSNA elnöke történelmi távlatokba helyezte az orvosi képalkotás szerepét a betegellátásban. A fejtrauma ellátásnak érzékletes példáján mutatta be a képalkotás történelmi és történelemformáló szerepét a medicinára - ahogyan a keresztmetszeti képalkotás megjelenésével a (képalkotó) diagnosztika pontossága jelentősen növekedett, az ehhez szükséges invazivitás nagyfokban csökkent. A radiológiai felfedezések jelentőségét ismertette Röntgen 122 évvel ezelőtti felfedezésétől kezdve a különböző röntgen technikákon (például bariumos vizsgálatokon) át az intervenciós radiológia, majd a CT és MRI képalkotás - és a mögöttes multidiszciplináris együttműködések, belértve a fizikai és mérnőki tudományokat és természetesen az IT-t - jelentőségét hangsúlyozva.

Kiemlete a radiológiai eszközök szinte azonnali gyakorlati alkalmazását is - jól ismert tény, hogy az X sugarak első publikációját követően világszerte szinte azonnal elkezdeték alkalmazni a módszert az orvoslásban. De ehhez hasonló az is, hogy a legelső CT prototípus összeépítését követő 4 év múlva megjelent az első kereskedelmi forgalomban kapható CT berendezés (1973-ban), és hasonló folyamat játszódott le az újabb és újabb MRI szekvenciák bevezetése során is. Összehasonlításképpen: egy gyógyszer kifejlesztése a kereskedelmi forgalomba való kerülésig átlagosan 12 év. Emellett az orvosi képalkotásra jellemző a felhasználás inspirálta stratégia, a célzott fejlesztések. De hogyan tartható ez fent? Ez a mostani kongresszus egyik fő kérdése is.

A kulcs az értékek mentén történő további fejlesztés lehet, az újítások minél hamarabbi adaptálásával, beleértve a mesterséges intelligenciát, a fókuszált képalkotó protokollok alkalmazását a populáció szintű ellátásban a páciensek érdekeit szem előtt tartva. A folyamatot pedig nekünk kell kézben tartani, hogy a képalkotó diagnosztika továbbra is széles körűen elérhető, relatív olcsó, elsővonalbeli diagnosztikus eszköze legyen az orvoslásnak.

Ezt a jövőképet részletezte a plenáris ülés két másik előadója is. Először National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering (NIBIB) képalkotó szekciójának első, idén leköszönő elnöke, a 2002 óta működő intézményben 15 évet ebben a pozícióban eltöltő Roderic Pettigrew lépett a pulpitusra. A hosszú, jóllétben töltött élet titka kétségtelenül a korai pontos diagnózisban és terápiában rejlik - amihez elengedhetetlen a folyamatos technológiai fejlesztések adaptálása. A radiológus szerepe pedig kulcsfontosságú a betegellátó teamben, mint ahogyan az olyan “új” technológiák is nagyon fontosak, mint a big data, vagy a mesterséges intelligencia. Ezeknek az új technológiáknak az adaptálása a radiológia szerepének a kulcsa és előadásában egy lenyűgöző példáit is mutatott, ahogyan három kontinens szakemberei egy három dimenziós virtuális térben avatarként konzutáltak egymással, a beteg adatait elemezve.

Az NIH korábbi igazgatója, a Sanofi gyógyszergyár jelenlegi tudományos-fejlesztési igazgatója, Elias Zerhouni zárta a szekciót. Kiemelte, hogy a jövőbeli fejlesztések a jelenen (és múlton) alapulnak: ami a jövőben lesz az már most is itt van velünk. A (képalkotó) fejlesztések interdiszciplinárisak - azaz fontos a többi tudományágra való odafigyelés, a párbeszéd, további fontos hangsúlyozni, hogy mi az a többlet érték, amit csak a képalkotás tud hozzáadni a betegellátáshoz - és itt el is érkeztünk korunk egyik kulcsszavához, a biomarkerekhez. Hogy pontosan hogyan juthatunk el ezekhez, még kérdéses, de az biztos, hogy sok múlik a radiológusokon, akiknek pedig közösségi szinten kell fokozni a diagnosztikus teljesítményét kihasználva a legújabb techniai és IT fejlesztéseket, és nagy hangsúlyt kell fordítaniuk az oktatásra is.

Fotó forrása: AuntMinnie

A radiologia.hu a korábbi évek hagyományait folytatva igyekszik beszámolni az RSNA eseményeiről. De olvasóink figyelmébe ajánljuk, hogy RSNA tagként mindössze 25 dollárért egészen 2018. február végéig számos élő és “on-demand” előadásanyaghoz férhetnek hozzá a Virtual Meetingen keresztül.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások