2018. május 23. szerda, Dezső napja
Az EPOS-ba már várják a posztereket!
Szerző(k): radiologia.hu
Dátum: 2017-07-20 06:51:54
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Július 3-án hivatalosan is kezdetét vette a 2018-as Európai Radiológiai Kongresszus maratoni időbeosztása. Több részes cikksorozatunkban útmutatást nyújtunk az időbeosztásról, bemutatjuk a potenciális részvételi lehetőségeket, módokat és azt is, hogy hogyan jussunk el olcsón Bécsbe. Mostani cikkünkben a poszterbeküldésről írunk részletesebben.

Mind szóbeli előadás, mind elektronikus poszter kivonatait várják, néhány kivételtől eltekintve az absztraktbeküldési határidő 2017. október 10 és minden absztrakt esetében megkötés, hogy maximum 250 szavas lehet. Az elektronikus poszteradatbázisba (EPOS) szánt bemutatók esetében alapvetően két kategóriát különböztetnek meg évek óta, az egyik a ”hagyományos”, tudományos jellegű poszterbemutató (célkitűzés, anyag és módszer, eredmények, következtetés). Külön felhívják a figyelmet arra, hogy tudományos előadásra és poszterre ne küldjük be ugyanazt az absztraktot, mert az kizáráshoz vezet!

A tudományos munkák bemutatása mellett van lehetőség oktatási jellegű poszterek beküldésére is, ebbe a kategóriába elsősorban a szakma mindennapi művelése szempontjából érdekes, a napi gyakorlatban is hasznosítható összefoglalókat várják, például osztályozási rendszereket, adott régió specifikus vizsgálatainak, patholgiáinak bemutatását. Ennek struktúrája: célkitűzés, háttér, eredmények és a beavatkozás részletei, következtetés.

Mivel több ezer poszter kerül beküldésre és feltöltésre az EPOS-ba, ezért nincs poszterséta, ezért vezették be 2016-ban újdonságként a “Voice of EPOS” szekciókat - tehát az elektronikus poszterek pár perces élő bemutatását. Sőt, 2017-ben ezt továbbfejlesztve anyanyelven is előadhatók voltak a poszterek: így a kisebb és nagyobb európai nyelvek mellett például koreaiul és japánul is tartottak poszterbemutatókat - sajnos magyar nyelvű szekció eddig nem volt, de hátha ez változik 2018-ra. “Klasszikusan” poszterbemutató beküldése akár “home presenter” regisztrációval is lehetséges - azaz amikor az előadó nincs is jelen a kongresszuson, csak feltölti e-poszterét (és befizeti a vonatkozó regisztrációs díjat).

Természetesen mind az absztraktbeküldés, mind a poszterfeltöltés erre kialakított online felületen zajlik. Az absztrakt esetében először is ki kell választani, hogy tudományos vagy oktatási témájú-e, meg kell adni a címet, ki kell választani további kategóriákat (pl. modalitás, testtáj, stb.), meg kell adni a szerzőket (az ESR taglistából, illetve korábbi előadók, szerzők listájából kiválasztva, vagy ha ott nem található a szerző, akkor kézzel kell beírni a nevét), az absztraktot a fentiek szerinti négy részletben tagoltan kell összeállítani, a lényeg, hogy összességében 250 szónál nem lehet több. Ide képeket is lehet csatolni. És természetesen nyilatkoznunk kell olyesmikről is, hogy ez a szerzők saját munkája, hogy csak akkor kerül bemutatásra poszterünk, ha regisztrálunk a kongresszusra, és nagyon fontos, hogy itt lehet jelentkezni a Voice of EPOS-ra, valamint az Invest in the Youth programra (erről még később) is!

Az absztraktokat havonta értékelik így a korábban beküldőknek elvileg több ideje maradt az elektronikus poszter tényleges összeállítására. Az elfogadott poszterről legkésőbb december folyamán értesítést kap a beküldő. A poszternek 2018. január 9-ig kell készen lennie az online feltöltőfelületen.

Sikeres absztrakt esetén egy, a fentihez hasonló szerkesztőfelületre kapunk linket és megfelelő jogosultságot a poszter összeállítására, ami leginkább egy blog szerkesztőfelületéhez hasonlít, melyet nagyon egyszerű használni. A szöveges mezők kitöltése magától értetődő, sem a szöveget, sem a képeket tekintve nincs mennyiségi korlátozás. A képeket érdemes jól előkészíteni, lehetőség szerint annotálni, a táblázatokat is megfontolandó képként feltölteni, mert habár van táblázatszerkesztő, oda bemásolni egy már kész táblázatot nem mindig egyszerű, gyakran fordulnak elő szerkesztési hibák, vagy egyszerűen csak nem néz ki olyan jól. A poszterek végén kérnek személyes adatokat is (legalább az első szerző elérhetőségét illik megadni), illetve irodalomjegyzéket is csatolni kell, erre mindenképp érdemes már az elején felkészülni.

A kész posztereket értékelik is, ennek alapján Magna Cum Laude, Cum Laude, Certificate of Merit díjazásokat adnak ki, ezek az EPOS-on böngészhető posztereken is látszanak. Az elektronikus poszterek először az ECR ideje alatt válnak megtekinthetővé, saját DOI számmal is ellátják azokat és visszamenőlegesen is bármikor böngészhetők az EPOS-on (kivéve, ha a szerző nyilatkozik arról, hogy csak a kongresszuson legyen látható a posztere).

Fontos megjegyezni, hogy az ECR-en már évek óta nincs esetbemutatás. Aki mégis esetet szeretne publikálni - illetve több ezer, peer-reviewed eset között szeretne böngészni -, azoknak találták ki a EURORAD felületet (elérése ingyenes), ide azonban a kongresszustól függetlenül lehet feltölteni az eseteket. A véglegesített esetek - az EPOS-ba feltöltött elektronikus poszterekhez hasonlóan - DOI azonosítót is kapnak, így “hivatalos” publikációnak számítanak -, de sajnos nem lehet velük pályázni a kongresszushoz kapcsolódó egyéb kedvezményekre (csökkentett regisztrációs díj, Invest in the Youth, stb.).

A posztert szóban is bemutatók (Voice of EPOS) “kedvezményes”, €300 regisztrációs díjért regisztrálhatnak 2017. december 14-ig. Ezt természetesen csak az elfogadott absztrakról szóló értesítést követően tudják megtenni, tehát addig valószínűleg nem érdemes regisztrálni, az ESR pénzt nem utal vissza. A beküldött poszter nagyon jó esélyeket nyújt az Invest in the Youth programba való bekerüléshez is (röviden: ingyen kongresszusi regisztráció és szállás, 35 év alatti rezidenseknek). Aki posztert tervez beküldeni, annak mindenképp érdemes végigböngésznie az instrukciókat, illetve nyaggatni olyan kollégákat akik már küldtek be EPOS-t! Mi minden kollégát biztatunk, kérdések akár ide is érkezhetnek kommentben!

A cikksorozat korábbi cikke:
Megnyílt az ECR 2018 absztraktbeküldő felülete
 

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások