2018. május 23. szerda, Dezső napja
Beszámoló az ESPR 2017 kongresszusról
Szerző(k): Dr. Lakatos Andrea - radiologia.hu
Dátum: 2017-06-06 16:46:37
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
2017. május 30 - június 3. között került megrendezésre az idei ESPR, az Európai Gyermekradiológiai Társaság 53. Kongresszusa és 39. Posztgraduális Kurzusa. A svájci helyszín, Davos, mely Thomas Mannt A varázshegy című regénye megírására ihlette, télen nyüzsgő síparadicsom, azonban ezen a koranyári héten igencsak nyugalmat árasztott.

A rendezvény első két napján szakmai továbbképzés zajlott, melyen több neves európai, illetve amerikai előadó szerepelt, közöttük volt Andrea Rossi Genovából, Kassa Darge Philadelphiából, Thierry Huisman Baltimore-ból. A kurzus fő témái az alábbiak voltak: sugárvédelem, trauma, valamint a funkcionális képalkotás szerepe a neuroradiológia mellett a mellkasi és hasi diagnosztikában.

A továbbképzést követő három nap során a rövid, 4-6 perces tudományos előadások mellett kiemelt figyelmet kapott néhány aktualitás, mint például a Zika virus infekció, melynek pre- és postnatalis képalkotásáról hallhattunk egy órás összefoglalót. A délelőtti programok részeként “ESPR meets CHOP” címmel a Children’s Hospital of Philadelphia gyermekradiológusai mutatták be munkájukat. Tematikus “Task Force” ülések is zajlottak, melyeken a társaság egységes protokollok kialakítását célozta meg. A koponya trauma diagnosztikájával kapcsolatban a felszólalások során kiderült, hogy még egy országon belül sincs egységes álláspont a modalitások megválasztásának, illetve a képalkotó vizsgálatok időzítésének tekintetében. A traumás koponya sérülések elsődleges vizsgálati módszereként a koponyalapi törés gyanúja, illetve a politraumatizáció kivételével az MR vizsgálatot célozták meg, azonban nem született konszenzus.

A magyar gyermekradiológusok aktív részvételéről tanúskodott három esetbemutatás (Varga Edit, Kovács Éva), egy tudományos előadás (Rudas Gábor), illetve két poszter (Kollár Orsolya, Lakatos Andrea) bemutatása. A magyar előadások nemzetközi szinten is kiemelkedőek voltak. További öt gyermekradiológus képviselte Magyarországot Kis Éva, Várkonyi Ildikó, Szabó Ádám, Schmidt Ildikó illetve Mohay Gabriella személyében.
A tizenkét órás hazautat kipihenve a csodálatos alpesi táj és a jó hangulatú közös vacsorák emlékével tervezhetjük a következő ESPR Kongresszust, mely 2018 június 18-22. között kerül megrendezésre Berlinben.

Dr. Lakatos Andrea fotói a radiologia.hu Facebook oldalán.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások