2018. május 23. szerda, Dezső napja
MRT Ifjúsági Bizottság workshop: gasztrointesztinális radiológia
Szerző(k): radiologia.hu - Dr. Lánczi Levente
Dátum: 2017-05-28 07:12:05
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A Magyar Radiológus Társaság Ifjúsági Bizottságának workshop sorozata tegnap Szegeden folytatódott. A fókuszba a gasztrointesztinális traktus képalkotása került.

A reggel egy anatómiai frissítővel indult Nagy András tolmácsolásában: a hasüreg anatómiája olyan téma, amit bármennyiszer érdemes újra és újra átismételni. A szép ábrákkal bemutatott, praktikus információkkal teletűzdelt előadás jó útravalót nyújtott az egész napos műhelymunkához. Az anatómiai ismétlést követően a technikáé lett a főszerep - Erdős Ildikó a radiográfus szemszögéből mutatta be a gyomor-bél rendszer képalkotás jelenleg elérhető “csúcs” vizsgálatait, a CT enteroclysist és a virtuális CT colonoscopiát. Hangsúlyozta a betegtájékoztatás szükségességét és kihívásait. Emlékeztetőül: virtuális colonoscopia esetében például napok óta éhező betegekről van szó, akik nemritkán csak közvetlenül a vizsgálat előtt szembesülnek annak invazivitásával, és ezt olykor nem könnyen “emésztik” meg. Kiemelte a vesefunkció ellenőrzésének fontosságát, valamint bemutatta az eszköztárat is, ami az enteroclysis esetében a következőkből áll: methylcellulóz oldat, melyet vékonybél szondán át juttatunk be a vizsgálat előtt, valamint lidocain spray és paraffinolaj a szonda levezetéséhez, a simaizmot pedig iv. buscopannal relaxálják. A methylcellulóz nem emészthető, nem toxikus, nem allergén, és jól distendalja a beleket. A vizsgálat nagy előnye - szemben a virtuális colonoscopiával - hogy különösebb betegelőkészítést nem igényel, tehát még a vizsgálat előtti este is belefér egy könnyű vacsora.

A colonoscopiákat a fentebb már említett négynapos diéta és hashajtás előzi meg, a pneumocolont pedig a végbélcsőn felvezetett levegő vagy szén-dioxid bejuttatásával érhetjük el A CT adatgyűjtés ez esetben kétféle testhelyzetben történik: a natív sorozat hasonfekvésben, az artériás sorozat háton fekve - így elkülöníthetők a mobilis struktúrák a falból előemelkedőktől.

A pogácsaszünetet követően Palkó András professzor úr következett. A viszonylag ritka, de súlyos kórképek, az acut hasi érkatasztrófák bemutatásával. A mesenterialis thrombosis, embolia, a non-occlusive mesenterialis ischhaemia kerültek terítékre. A gasztrointesztinális vérzések esetében vékonybél érintettség során van kiemelt szerepe a képalkotó diagnosztikának - lévén endoszkópiával reálisan nem elérhető területről van szó. A bélobstrukciók etiológája is szóba került, mely hátterében az esetek kb. 70%-ban posztoperatív ok áll. Gyanú esetén CT képalkotás során a csőr és örvény jelet keressük!

Az egyenesen a “földalattiból” származó, kiváló szendvicsebédet követően az enteroclysis és virtuális colonoscopia diagnosztikai specifikumaival, illetve a vizsgált főbb pathológiákkal - például Crohn betegség - ismerkedhettünk meg Kiss Ildikó tolmácsolásában. Olyan praktikus ismerteket is átadott, minthogy a bélfal vastagság 3 mm alatt normálisnak, 4-7 mm között enyhe fokban, 7-11 mm között közepes fokban, 11 mm fölött sőlyos fokban megvastagodottnak tekintednő, míg a fal normál denzitása 40-70 HU, míg kóros esetben ez jellemzően 85-110 HU. Gyerekek és fiatalok vizsgálata esetén pedig egyértelműen az MR enterográfia élvezzen elsőbbséget a CT-vel szemben!

A délután következzúő szakaszában a résztvevő fiatalok előadásai, esetbemutatásai következtek. Először Novák Tímea egy retroperitoneumba törő coecum tumorról tartott prezentációt, majd Pribojszki Magdolna a gyermekkori invaginatiok diagnosztikáját és terápiáját ismertette. A jól ismert kokárda jel mellett típusos az életkori megjelenés (2 hónapos és 2 éves kor között), a hányás, véres nyákos széklet és a felváltva üvöltő, majd letargiába kerülő gyermek. A terápia optimálisan hidrosztatikusan, súlyosabb esetben sebészi úton történik. Egy másik újszülöttkori kóképpel, a necrotizáló enterocolitisszel folytatta Kerekes Fanni. Lánczi Levente két appendicitises esetet mutatott be, azok CT jellemzőivel, míg Dobrai Dániel kép- és videoanyaggal gazdagon illusztrált nyeléses kontrasztanyagos vizsgálatokkal szerzett tapasztalatait prezentálta.

A nap az MRT IB koronázatlan kvízkirálynője, Olajos Eszter által összeállított kvízzel zárult, amire 26 eset érkezett, és ezúttal az RSNA diagnosis live környezetben a korábbinál talán még élvezetesebben tölthették ki a résztvevők - értékes ajándékokért: a megszerzett tudás öröme mellett jófajta borokért!
Személyes tapasztalataim alapján a formátum beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a “participatív” részvételi mód - azaz, hogy esettel, előadással, de legalább a témához kapcsolódó kérdéssel érkezzenek a megjelenő kollégák - pedig valódi részvételre ösztönöz. Külön köszönet jár a profi szervezésért Csizmadia Sándornak és szegedi csapatának, továbbá mindenkinek, aki aktív részvételével járult hozzá a workshophoz. Az ősszel folytatjuk!
 

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások