2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
CBCT a máj tumoros elváltozásainak kezelésében
Szerző(k): Dr. Lánczi Levente - radiologia.hu
Dátum: 2017-06-30 06:47:35
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Dr. Tamáska Péterrel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház radiológus szakorvosjelöltjével beszélgettünk a Bostonban rendezett WCIO 2017 kongresszus kapcsán.

Először is, mit takar a WCIO rövidítés?

A WCIO a World Conference on Interventional Oncology rövidítése, az intervenciós onko-radiológia világkongresszusa, mely minden évben Bostonban kerül megrendezésre.

Csakúgy mint az RSNA Chicagoban, vagy az ECR Bécsben… Hogyan képzeljük el ezt a kongresszust?

Mivel az intervenciós onko-radiológia egy speciális terület nemcsak a radiológián belül, hanem az intervenciós radiológián belül is, így természetesen a WCIO egy kisebb létszámú rendezvény, mint a fentebb említettek. A mostani konferencia 800 résztvevővel zajlott - főleg Amerikából, Ázsiából érkeztek résztvevők -, melyen a társszakmák mindegyike képviseltette magát.

Honnan jött az ötlet, hogy itt mutasd be tudományos munkádat?

Szerettük volna, ha az elmúlt csaknem négy év munkáját a nemzetközi porondon is be tudjuk mutatni. Mivel az Európai Intervenciós Onkológiai Kongresszusról (ECIO) pár nap híján lemaradtunk, így jött az ötlet, hogy beküldjük az absztraktunkat a világkongresszusra. A poszter szekciót részesítettük előnyben, hiszen a tanulmányunk számos illusztratív esetet tartalmaz, melyeket így látványosabb módon tudtunk prezentálni.

Miről szólt a posztered?

A kutatásunk fő témája a cone-beam CT (CBCT) szerepéről szól a máj rosszindulatú daganatainak transarterialis kemoembolizációs (TACE) kezelései során.

Milyen tumortípusoknál végeztek ilyen beavatkozásokat?

Az intermedier stádiumú hepatocellularis carcinomák (HCC-k) gold standard kezelési módja a TACE. Ezen felül mind a korai, mind az előrehaladott stádiumú HCC-k, illetve egyéb malignus májdaganatok terápiájában is eredményesen alkalmazható eljárás.

Mióta használtok cone-beam CT technológiát?

2013-ban új digitális szubtrakciós angiográfiás (DSA) labort és berendezést telepítetek osztályunkon, amelyet egy syngo DynaCT-vel is felszereltek - ez a CBCT-nek a gyártó cég általi elnevezése. A megfelelő technikai háttér megteremtésével lehetőség nyílt CBCT felvételek készítésére is a beavatkozások során.

A hagyományos módszerekkel összehasonlítva miért érdemesebb a CBCT-t használni?

A cone-beam CT vizsgálat egyaránt előnyös mind a primer, mind a secunder daganatok esetében. Műtői körülmények között is tudunk valós 3D leképezést végezni, így a CBCT felvételek új és hasznos információkat szolgáltatnak a daganatok, illetve a hozzá futó erek precíz lokalizálásában, a kezelések tervezésében, a daganatok kiterjedésének valós idejű meghatározásában, illetve a beavatkozások eredményességének megítélésében is. A nemzetközi irodalmi adatok jobb túlélési adatokat mutatnak a CBCT alkalmazásával kezelt betegeken. És nekünk is jó tapasztalataink vannak.

A cone-beam technológiát Magyarországon még kevéssé használja a radiológia. Mik azok a további alkalmazások, amikben előnyösebb lehet más eszközöknél és akár itthon is elterjedtebbé tehetné?

A CBCT egy olyan technológiai innováció, mely a legmodernebb digitális angiográfiás berendezésekhez is integrálható opció, ezáltal a hagyományos kétdimenziós képalkotást kiegészítve további hasznos információkat szolgáltat az intervenciós beavatkozások során.
DSA laborunkban a neurointervenciós eljárások, illetve a TACE kezelések során használjuk leggyakrabban. Azonban az intraarterialis eljárások mellett a percutan tumor ablációs kezelések, biopsziák, illetve drainage-ok kivitelezésében, értékelésében is széles körben alkalmazzák. Meg kell említenem még a CBCT-vezérelt sugárterápiákat, de számos más szakma is, mint például az ortopédia, fül-orr-gégészet, vagy a szájsebészet is előszeretettel használja.

Sok szervezést igényelt, hogy egy tengeren túli kongresszusra eljuss? Esetleg valamilyen praktikus tanáccsal kiegészítenéd a radiologia.hu portálon közelmúltban megjelent tippeket?

Először is szeretnék köszönetet mondani dr. Lázár István főorvos úrnak, illetve a Premier G. Med cég képviselőinek, akik nagy szerepet vállaltak abban, hogy részt vehessek ezen a kongresszuson. Szerencsére gyorsan, és zökkenőmentesen sikerült megszervezni az utat. Ahogyan a fenti cikkben is szerepelt, a mai „internetes” világban már rengeteg mindent előre megszervezhet magának az ember, ha alaposan átböngészi a különböző portálokat. A kongresszus saját applikációjának segítségével pedig könnyen beoszthatjuk az időnket, hogy részt vehessünk azokon az előadásokon, amik a legérdekesebbek, leghasznosabbak számunkra, és maradjon egy kis időnk városnézésre is.

A napi rutin munkavégzés és a tudományos tevékenység mellett mire jut még időd?

Nagyon szerencsés, és boldog embernek mondhatom magam, hiszen decemberben megszületett a kislányom, aki azóta kitölti a mindennapjainkat.

Dr. Tamáska Péter fotói a kongresszusról a radiologia.hu Facebook oldalán.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások