2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
HITACHI: 30 év
Szerző(k): radiologia.hu
Dátum: 2016-06-20 15:28:27
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A HITACHI képalkotó diagnosztikai berendezései 30 éve szolgálják a magyar egészségügyet.

A Hitachi Medical Corporation magyarországi leányvállalata a Hitachi Medical Systems Kft. ebben az évben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A Hitachi első ultrahang diagnosztikai berendezései már 1986 év elején kerültek telepítésre magyar kórházakba, egészségügyi intézetekbe. A termékek piaci bevezetését és az azt követő 15 év során a különböző diagnosztikai berendezések forgalmazását és szervizét a Marubeni Corporation japán kereskedőház magyarországi leányvállalata látta el. A Hitachi Medical Systems Europe Holding AG 2000 végén alapította leányvállalatát budapesti székhellyel, és 2001 óta közvetlenül végzi az ultrahang diagnosztikai, CT- és MR-berendezések forgalmazását, szervízelését Magyarországon.

Közel 700 ultrahang, tucatnyi nagygép

A Hitachi Medical Corporation, mint a képalkotó diagnosztikai berendezések világpiacának egyik meghatározó szereplője a Hitachi csoporton belül is egyre fontosabb szerepet tölt be. A nyitott MR-berendezések piaci szegmensében például több mint 6000 készüléket értékesített, így jelenleg a világpiac vezetője.

Az elmúlt 30 év során a Hitachi közel 700 orvosi diagnosztikai célra szolgáló ultrahang-berendezést, 12 CT-berendezés és 9 nyitott MR-berendezést értékesített Magyarországon, hogy csak a legfontosabb eszközöket említsük – összegezte Széles József a Hitachi Medical Systems Kft. ügyvezető igazgatója a cég eredményeit. A Hitachi berendezéseit mindig is a megbízhatóság, minőség, hosszú élettartam és alacsony üzemeltetési költség jellemezte. A forráshiányos magyar egészségügy számára a finanszírozási lehetőségek széles spektrumát is tudjuk ajánlani – erősítette meg Széles József. – „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Hitachi magyarországi piaci jelenlétének 30. évfordulója egybeesik a Magyar Radiológus Társaság XVIII. kongresszusával. Cégünk a kongresszuson 18 négyzetméteres standdal jelenik meg, ahol bemutatjuk a legújabb ultrahang, CT, MR fejlesztéseinket és egyéb termékeinket.”

Az elmúlt 30 év

Az elmúlt 30 évről megkérdeztük Széles Józsefet is.

Hogyan forrt egybe az Ön és a Hitachi Medical Systems neve Magyarországon?

– Mindig is motivált voltam a Hitachi termékeinek kapcsán. Örülök annak, hogy az életem így alakult, és megtartottam magam mögött a Hitachit. Ők pedig megtartottak engem.

Mi volt a legfontosabb érték ebben a három évtizedben?

– A hitelesség, a lojalitás, a kiváló kapcsolattartás az ügyfelekkel, partnereink minél gyorsabb kiszolgálása és az alázatosság. Talán ezek számítottak leginkább. Természetesen ehhez gyors reakcióidő is kapcsolódott, és folyamatosan a minőségi termékekre fókuszálunk. A Hitachi, mint japán innovatív cég, olyan széles spektrumban végez innovációs tevékenységet, ami számomra mindig is azt jelentette, hogy meg tudjuk találni a közös jövőt. A japán és az európai menedzsment mind a mai napig ennek megfelelően értékeli a magyarországi munkánkat.

– Hogyan élte meg az elmúlt 30 évet?

– A folyamatosság 30 éve adott. Az akkori radiológusokkal felépített szakmai kapcsolatok, amikor a nyolcvanas és kilencvenes évek nagy radiológusai nyugdíjba mentek, elhalványultak, de a baráti kapcsolatok sok esetben megmaradtak. Kialakultak viszont a kapcsolatok a fiatalokkal, akik ma már nem is annyira fiatalok. Ma egyértelműen azt érzem, hogy az egy cégnél eltöltött több évtized, a hűség nagyon sokat számít. Ráadásul én maradtam talán az egyedüli, aki a kezdetektől ugyanannál a cégnél dolgozik – ezt nem csak ügyfeleink, hanem én is abszolút jó érzéssel élem meg.

 

Kronológia

A teljesség igénye nélkül néhány technológiai információ kronológiai sorrendben a magyar piacra lépés, 1986 óta:

1986 Az első EUB-40 típusú Hitachi real-time doppler UH készülék telepítése az Orosházi Kórházban. A Hitachi a világon elsőként vezeti be a convex vizsgálófej technológiát az ultrahang diagnosztikában.

1988 Telepítésre kerül az első CT-W400 típusú, teljes test CT berendezés Budapesten az Országos Orvostovábbképző Egytemen, a Szabolcs utcában, amit szintén Hitachi CT vált 1998-ban.

1992 Az első color-doppler UH készülék, EUB-515A telepítése CT-W550 típusú CT berendezéssel a Markhot Ferenc Megyei Kórházban, Egerben.

1994 Az első Hitachi open MR-berendezés telepítése Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban, amely 18 évig működött az intézményben.

1995 Az első Hitachi-Pentax endoszkópos ultrahang (EUS) rendszer telepítése a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikáján.

1997 Hitachi Radix spirál-CT és Hitachi Airis 0,3T MR telepítése Kistarcsán, a HUNIKO Kft.-nél.

2000 Hitachi Airis 0,3T MR telepítése a Kavics utcában. A berendezés jelenleg a Csobánka téri szakorvosi rendelőintézetben mind a mai napig működik.

2003 A nagysikerű EUB-405 Plus készülék bevezetése, ami a portábilis UH készülékek piacának a nyitánya volt. Ebből a típusból több mint 120 db. került értékesítésre.

2005 Hitachi Presto 4 szeltees CT + Hitachi Aperto 0,4T MR az Országos Gerincgyógyászati Központban

2006 Az első szonoelasztográfiás szoftverrel felszerelt UH készülékeink megjelenése a piacon (EUB-6500HV, EUB-7000HV).

2009 Az első Hitachi-Pentax endobronhiális ultrahang (EBUS) rendszer telepítése az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben

2010 A HI-VISION ultrahang család megjelenése a piacon (Avius, Preirus). Reddot Design Award 2010-ben. 2012-ben pedig indul a HI VISION Noblus és Ascendus készülékek értékesítése.

2011 Hitachi Airis Vento 0,3T MR-berendezés telepítése Siófokon

2012 A Hitachi felvásárolja Japánban a japán piac legnagyobb ultrahang készülék gyártóját az Aloka céget. Ezzel létrejön Japán legnagyobb UH-gyártó cége.

2013 Zalaegerszeg, Hitachi Aperto Lucent 0,4T berendezés telepítése az Integrity MR központban

2013 Hitachi Aperto Lucent 0,4T MR-berendezés telepítése a Debreceni Egyetem Diagnoscan központjában

2014 Hitachi Airis Vento 0,3T berendezés telepítése Szekszárdon, a Spirit MR-ben

2014 Az új közös fejlesztéseknek köszönhetően beindul az Arietta V60 és V70 ultrahang család forgalmazása.

2016 A 2016-os ECR-en bemutatjuk a POC alkalmazást célzó Arietta Prologue és a dedikált sebészeti UH célokra szolgáló Arietta Precision készülékünket.

2016 június: egy 2005-ben telepített Hitachi Presto CT-berendezés röntgencsöve kileheli lelkét. A röntgencső 11 évet bírt ki és több mint 1,3 millió szeletet használták.

2016 júniusában 6 MR-berendezés, 2 CT-berendezés és több mint 400 ultrahang-berendezés működik nap, mint nap.

 

Jelenlegi CT/MR termékportfólió és fejlesztések

• Supria 16/64 szeletes CT család

• Scenaria 64/128 szeletes CT család

• AIRIS Vento 0,3T

• APERTO Lucent 0,4T

• Echelon Oval 1,5T

• OASIS open 1,2T

 

Főbb adatok a Hitachi csoportról

• 94,5 milliárd USD konszolidált éves forgalma alapján ma a világ 78. legnagyobb cége (Fortune Global 500, 2014),

• Több mint 335 ezer alkalmazott,

• Több mint 20 ezer különféle termék,

• 1.056 leányvállalat reprezentálja a csoport szerteágazó tevékenységét,

• A világ egyik legnagyobb elektronikai komponens és termék gyártója,

• Erőművi beruházások egyik legnagyobb beszállítójaként is ismert,

• Tudományos és laboratóriumi műszerek széles spektrumának gyártója,

• Többek között a világhírű szuper-expressz (Shinkansen) vonatok gyártója,

• Kutatás-fejlesztési célokra évente több mint 5 milliárd eurót, az éves forgalom csaknem 6%-át fordítja.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások