2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
A színes doppler (color-doppler) ultrahangvizsgálatok
Szerző(k): radiologia.hu
Dátum: 2009-03-22 19:09:00
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A színes doppler (color-doppler) ultrahangvizsgálatok - Az alábbiakban arról szeretnénk tájékoztatni, mi várható ettől a vizsgálattól, és mit kell majd figyelembe vennie a vizsgálatra való előkészület során.

A különböző érstruktúrákról (az artériákról és a vénákról), valamint az egyes szervek keringési viszonyairól nyújt információt.
Általa vizsgálhatók az alsó és felső végtag artériái és vénái, a nyaki erek (mint például az artéria carotisok és vertebralisok - az agyat ellátó artériák), a hasi erek (a vese, a máj, a lép erei, a hasi aorta). Kimutathatók a különböző érszakaszok szűkületei és elzáródásai. Egyes kórképek, tumorok esetén az érintett szövetek vérellátása megváltozhat, ami egyrészt jellemző lehet az elváltozásra, másrészt hasznos információval szolgál a sebész számára, amennyiben műtéti beavatkozás kerül szóba.

A vizsgálat megmutatja a nyaki vagy végtagi nagyartériák lefutását, falának vastagságát, a belső felszínen lévő felrakódások nagyságát, összetételét. A különböző érszakaszokon mérhető az áramlási sebesség. A sebesség paraméterekből következtetni lehet a szűkület mértékére.

A vizsgálat az ultrahangkészülék segítségével azonosított érszakaszok területén, a Doppler-elv alapján méri az áramlási sebességet.

Az ultrahangkészülék vizsgálófeje magas frekvenciájú, az emberi fül számára hallható hangok feletti tartományba tartozó hanghullámokat (ultrahang) bocsát ki. Ezen hanghullámok egy része a különböző felületekről visszaverődik, szóródik, más része elnyelődik. A visszaverődő hullámokat - a radarhoz hasonlóan - érzékeli a vizsgálófej, elektromos jelekké alakítja át azokat, melyekből a készülék monitoron látható képet állít elő. A legtöbb készülék ma már nemcsak egyetlen testtájék vizsgálatára alkalmas, de a különböző vizsgálatokhoz más és más frekvenciával működő, ill. más formájú, méretű vizsgálófejre lehet szükség. Vizsgálhatók a nyaki, a hasüregi szervek, végtagok erei is.

A vizsgált személy nyakát vagy a vizsgált testrészét szabaddá teszi, levetkőzik, majd hanyatt fekszik az ágyon. Bőrét kocsonyás, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. A vizsgálófejet ráhelyezik a bőrre, esetleg kissé rá is nyomják. Az orvos a vizsgálófejet mozgatva alkot képet az erek különböző területeiről. A látható szűkületek területén az erre alkalmas, speciális ultrahangkészülék segítségével áramlási sebességet mér.

Előkészítésre nincs szükség.

A mért szűkületek csak a valószínűsíthető százalékos értéket jelentik. Amennyiben a szűkület olyan fokú, hogy érműtét szükségessége merül fel, mindenképpen elvégzik az érfestést is.

Veszélytelen, korlátlan számban ismételhető vizsgálat.

A vizsgálat fájdalmatlan.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások
Dátum: 2009-12-14 16:47:42
Ich habe zu dem Thema Doppleruntersuchung sehr viele Fragen. Es gibt ,wie wir wisssen unterschiedliche Meinungen, wann man von einer signifikanten Stenose sprechen darf bzw.kann. Ich möchte gerne darüber Klarheit gewinnen. Ich habe mich zum Anfang mit der Untersunchung der Gefässe nicht anfreunden können, aber jetzt ist sie meine Lieblingsuntersuchung. Ich weiss eigentlich nicht, was mich dazu bewegt hat, diese so brilliante Methode abzulehnen. Es ist ja eigentlich eine Schande. Viele Radiologen sind für diese Untersuchung nicht zu begeistern. Also Liebe Freunde immer nür Üben, denn das ist der Schlüssel zum Erfolg. Meine heutige Frage?Wer kann mir genau sagen, wann eine signifikante Stenose vorliegt, denn wie gesagt wir messen ja an verschiedenen Stellen des Gefässes. Die Tabellen in den Büchern kenn ich, ich will es genau wissen!!!!Lasst es Euch gut gehen, Liebe Kollegen. Nutzt diese Gelegenheit zur Deutschsprache .bbuchenau52@t-email.hu