2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Törzskarton: totálisan bojkottálják?
Szerző(k): weborvos.hu
Dátum: 2018-06-13 08:44:27
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Se idő, se ember, se forrás nincs a betegek számos adatát rögzítő dokumentum vezetésére.

Bár július elsején életbe lép az új típusú törzskarton vezetéséről szóló rendelet, gyaníthatóan széles e hazában nem találunk majd olyan háziorvost, aki nekiáll a feladat végrehajtásának. A 2017. október 25-én megjelent salátarendelet (Magyar Közlöny 171. szám 28/2017.) szerint a háziorvosokra, a házi gyermekorvosokra és a fogorvosokra vonatkozik a jogszabály, amely úgy rendelkezik, hogy évente legalább a bejelentkezett biztosítottak 30 százalékának adatait szükséges feltölteniük a törzskarton vezetésére szolgáló informatikai rendszerbe. A teljes betegkör feltöltésre értelemszerűen három évük van, majd háromévente frissíteniük kell az  betegadatokat - írta a weborvos.hu.

A svájci modellprogramra hajazó adatsort nagyjából – az ott szerzett tapasztalatokra alapozva – negyven perc alatt lehet felvenni és feltölteni. Ha valakinek 1500 betege van, akkor évente ötszáz beteggel és negyvenórás munkahéttel számolva ez legalább két hónapnyi pluszmunka. Ez bizony nem kevés. S ha már a svájci programot említettük, akkor azt is tudjuk, hogy ott 24 praxisban 18 segítő dolgozott. 

 

Nem áll rendelkezésre ehhez erőforrás, állítják egybehangzóan a szakmai szervezetek vezetői, s mind Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, mind Selmeczi Kamill, a Fakoosz elnöke határozottan leszögezi: nem volt szakmai egyeztetés, megkerülésükkel született a rendelet, s ezzel a megoldással nem értenek egyet. Mindenképpen várják az új egészségügyi vezetés javaslatát, egyeztetési szándékát a törzskarton vezetésével kapcsolatban. A MOK elnöke szerint vagy totális bojkott, vagy számítógépes programmal végrehajtott akció lesz az eredménye a jelenleg hatályos rendeletnek, s erre már számtalanszor felhívták a figyelmet.

Senki nem vitatja, hogy a lakosság egészségi állapotának felmérése kiemelt népegészségügyi jelentőséggel bír, s ennek egy jó eszköze az egységes törzskarton kialakítása. Így van ezzel a Háziorvosok Online Szervezete is, amelynek vezetője, Békássy Szabolcs a lapnak elmondta: a népegészségügyi szemlélet erősítése szempontjából hasznos módszerről van szó, jelenleg azonban nem látják térbeni és időbeni kitöltésének részleteit, hiszen az egyértelmű, hogy a jelenlegi rendelési idők keretei között ez nem abszolválható
 
Nem látják továbbá az automatizmusokat sem benne: ha az EESZT-ből strukturált adatok érkeznének, akkor az leegyszerűsítené a kitöltés menetét, s az ellátórendszer minden szereplője által dinamikusan és automatizmusok mentén szerkesztett hasznos tükröt kapnának betegeikről. Jelenleg ennek feltételei hiányoznak, az EESZT ezt a kérdést még nem képes kezelni. Emiatt úgy gondolják, hogy amíg az automatizmusok, valamint a térbeni (rendelői infrastruktúra), időbeni és pénzügyi feltételek (esetlegesen „egészséges rendelési idő” bevezetése, a törzskarton kitöltésének tételes finanszírozása) nem tisztázódnak, addig bevezetni ugyan be lehet, de a kitöltés hiányát számon kérni semmiképpen nem lehet.
 
Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások