2018. május 23. szerda, Dezső napja
Az országos átlagnál jóval rövidebbek a szolnoki várólisták
Szerző(k): szoljon.hu
Dátum: 2018-05-16 08:31:13
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A tapasztalatok azt mutatják, megfelelő munkaszervezés, no meg a kielégítő finanszírozás is sokat lendíthet a helyzeten.
A várólisták hosszát az egynapos sebészeti ellátások kiterjesztésével és egy megfelelő információs rendszerrel lehetne csökkenteni, amikor a beteg eldöntheti, hogy hol és mennyit vár a műtéti beavatkozásra – szól a szakmai ajánlás. A tapasztalatok azt mutatják, megfelelő munkaszervezés, no meg a kielégítő finanszírozás is sokat lendíthet a helyzeten – olvasható a szoljon.hu portálján.
A szolnoki Hetényi Géza kórházban például tavaly egyfajta belső átszervezést hajtottak végre annak érdekében, hogy a központi műtő kapacitásait minél hatékonyabban ki tudják használni. A rendelkezésünkre álló keretek között mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegeinknek minél kevesebbet kelljen várakozniuk a különböző beavatkozásokra – mondta el dr. Maroska Anikó, a megyei kórház főigazgató-helyettese, aki hozzátette azt is, ennek is köszönhető, hogy a legtöbb területen az országos átlagnál jóval rövidebbek a várólistáink. Ennek megfelelően míg hazai átlagban szívkatéterezés miatt átlagosan 163 napot kell várni, Szolnokon ez legfeljebb 37 nap. Szürkehályogműtétre ugyanennyit kell várni.
 
A Szolnoki MÁV Kórház jegyzi mozgásszervi centrumként a csípő- és térdprotézis műtétek jelentős részét. Az elmúlt években ezen a területen alakultak ki a leghosszabb várólisták. Bár országos átlagban jelenleg is közel egyéves a várakozás, Szolnokon szinte biztos, hogy még erre az esztendőre tudnak időpontot adni, ha valaki mostanában jelentkezik. A várólista-csökkentési programok 2014 óta zajlanak, s ha összehasonlítjuk a kiindulási adatokat a jelenlegivel, szembetűnő a változás – emelte ki dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos. A legfrissebb adatok szerint csípőprotézis esetében 152 nap, térdprotézis-beültetésre pedig 141 nap a várakozási idő nálunk, ez pedig már nemzetközi viszonylatban is igen jónak számít.
 
Forrás: szoljon.hu.
Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások