2018. május 23. szerda, Dezső napja
Az egészségügy nem kizárólag az orvosok dolga
Szerző(k): infostart.hu
Dátum: 2018-05-16 07:11:52
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
El kell gondolkodni azon, hogy a jövőben az egészségügyre mennyit akar a társadalom adni.
Az egész társadalom döntése, hogy az egészségügyre mennyi pénzt fordítsanak - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hozzátette, nagyon sokat számítanak a külföldön töltött hónapok a fiatal kutatók fejlődésében.
 
Lovász László szerint az egészségügy világszerte az egyik legnehezebben kezelhető terület. Éppen ezért szükség lenne arra, hogy a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező közösségek összegyűjtsék az információt, ami a világban van, és megteremtsék a kapcsolatot. "Az egészségügy nem csak az orvosok dolga. A közgazdászok dolga is, szociológusok dolga is, sőt áttételesen a tanárok dolga is. Tehát az egész társadalom dolga. Össze kell hozni az információkat, és amennyire lehet itt is tudományos alapon kell megnézni, hogy a közgazdasági és orvosi követelmények, vagy kívánalmak hogy hozhatóak egyáltalán összhangba" - mondta.
 
Az MTA elnöke megjegyezte, hogy az összhang kialakítása szinte lehetetlen. "A világon sehol nincsenek igazán összhangban, talán nem is lehet, mert az egészségügy egy olyan terület, ami évről évre drágább lesz" - emelte ki Lovász László, aki szerint a társadalmi döntés sürgető lenne az ügyben.
 
"El kell gondolkodni azon, hogy a jövőben az egészségügyre mennyit akar a társadalom adni: mennyit vagy hajlandó most arra fizetni, hogy majd ha 10-15 év múlva öreg leszel és beteg, meghosszabbítsák az életedet, enyhítsék a fájdalmaidat, segítsenek ahhoz, hogy tovább tudj egy tartalmas életet vinni" - emelte ki Lovász László. A teljes beszélgetés itt meghallgatható
Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások