2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Újabb siralmas látlelet a magyarok egészségéről
Szerző(k): napi.hu
Dátum: 2017-11-13 08:56:38
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
A születéskor várható 76 éves magyar élettartam öt évvel rövidebb az átlagnál.

Magyarország az OECD-országok átlagának alig több mint a felét költi lakosainak egészségére. A születéskor várható 76 éves magyar élettartam öt évvel rövidebb az átlagnál, dohányzásban, elhízásban, rák- és szívhalálozásban tartjuk helyünket a legrosszabb eredményt felmutató országok között - derül ki az OECD legfrissebb egészségügyi pillanatképéből, a Health at a Glance 2017 című jelentésből, melyet a napi.hu idézett.

A magyar halálozási ráta 1990-2015 között az OECD országok átlagos, 52 százalékos csökkenésével szemben 13 százalékkal mérséklődött. Ez a változásokat mutató 41-es listán a 37. helyre volt elég, csak Mexikóban, Kolumbiában és Oroszországban értek el ennél is kisebb eredményt.

Mellrákhalálozásban a magyar adat a harmadik legrosszabb. Míg a százezer lakosra jutó OECD-átlag 24,9 haláleset, Magyarországon 31,5 a halálesetek száma. Vastag- és végbélrák-halálozásban pedig kiugróan listavezetőek vagyunk, a százezer lakosra jutó 23,9 halálesetet jelentő OECD-s átlaggal szembeni 43,9 halálesettel. Ettől még a második legrosszabb eredményt felmutató Szlovákia is lényegesen lemarad a maga 38,9 halálesetével.

Jó hír viszont, hogy a gyerekkori leukémiás halálozásban a 100 ezer gyerekre jutó 0,4 -es magyar adat még az OECD 0,6 -es átlagától is lemarad, míg a lista másik végén álló Törökországban 3 esetet is jegyeznek. További adatok a teljes cikkben

Forrás: napi.hu

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások