2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Szakszerűtlenül látják el a krónikus sebeket
Szerző(k): weborvos.hu
Dátum: 2017-11-11 09:14:56
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Sokat szenvednek a betegek, jelentős a többletkiadás is – segíthetnek majd sebkezelő ápolók.

Megoldatlan a krónikus sebek miatt szenvedő betegek szakszerű ellátása, ugyanis nincs elegendő orvos és ápoló, aki ennek a speciális tudásnak a birtokában lenne. Nem véletlen, hogy a betegek többnyire elégedetlenek az ellátásukkal, ám hiába menekülnek a magánellátásba, ott ugyanúgy gyakorlatlan szakemberekbe futhatnak, derült ki prof. dr. Daróczy Judit bőrgyógyász előadásából a novemberi Medicinafórumon, melyről a weborvos tudósított.

Éppen ezért foglalkozni kell ezzel a kérdéskörrel, ráadásul a lakosság meglehetősen magas, három-öt százalékban érintett valamilyen krónikus seb miatt, s gyakori, hogy a szakszerűtlen ellátás miatt különböző fokú, sokszor súlyos szövődményeket szenvednek el. Magasak a betegek magánkiadásai (gyógyszerek, sebkezelő anyagok, segédeszközök, stb.), akár jövedelmük tíz százalékát is felemészthetik, ami riasztó és szívszorongató adat a professzor asszony szerint.

Adatokkal bizonyította, hogy ezen a területen bőven akad tennivaló, hiszen például a nem megfelelő sebkezelés számlájára írható, hogy évente mintegy kilencezerre tehető a nem trauma miatt végrehajtott amputációk száma, amivel Európában az élenjárunk. A szövődmények – bőr- és lágyrészfertőzések – a betegek életét is veszélyeztetik, sorolta tovább a riasztó adatokat a professzor asszony.

Kiderült, hogy nem csak hozzáértő szakemberekből van hiány, de nincsenek megfelelő kezelőhelyek sem (kórházak, szakrendelők). Az alapellátásban, otthonápolásban pedig nagyon kevés a sebkezelésben jártas ápoló, holott itt jelentkezik a legtöbb beteg: az otthonápolást körülbelül hetven százalékban a krónikus sebek miatt veszik igénybe a betegek. Nincsenek meghatározott betegutak, a kivizsgálás jellemzően elhúzódik, a szakmák összefogása sokszor sikertelen, sőt: nincs is konszenzus a szakmák között, időnként ellentmondásos ellátási döntések is születnek.

A szakszerű sebkezelés elméleti tudás mellett gyakorlati jártasságot is igényel, ám ilyen gyakorlatorientált oktatás jelenleg nincs hazánkban. Ezen a helyzeten segíthet a tervezett OKJ-s sebkezelő szakápoló képzés, amely a tervek szerint 200 óra elméleti és 300 óra gyakorlati oktatásból állna. A képzés tematikáját kidolgozó munkacsoport már megalakult, s az új képzést a szakmai tudományos társaságok is támogatják.

Forrás: weborvos.hu

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások