2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
Egy ideig nem lesznek új ingyenes oltások
Szerző(k): mno.hu
Dátum: 2017-11-11 09:09:19
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Az idén már aligha döntenek arról, hogy lesz-e ingyenes bárányhimlőoltás és miként támogatják a meningococcus B-vakcinát.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének konferenciáján Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a bárányhimlő elleni védőoltás esetében két verzióval számolnak, az egyik, hogy ajánlott, ingyen elérhető oltássá teszik. A másik, hogy – mivel a terhesség alatt súlyos szövődményeket okozhat – a 16 éves lányoknál vizsgálnák, ki az, aki nem védett, és az kaphatna ingyen oltást - írta az mno.hu.

A kanyaróval kapcsolatban az államtitkár kifejtette: a járvány miatt a Romániával határos megyékben vizsgálták, hogy a korábbi védőoltások mennyire nyújtanak védelmet a felnőtteknek, és kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók több mint tíz százaléka nem védett. Kiemelte: fontos lenne elérni, hogy legalább részükre ingyenes és kötelező legyen az oltás. Az elvégzett szűrést egyébként kiterjesztenék az egész országra.

Az agyhártyagyulladás elleni meningococcus B elleni vakcina jelenleg egyáltalán nem támogatott, Ónodi-Szűcs Zoltán szerint valamilyen mértékben szeretnék támogatottá tenni, de konkrét számokat nem mondott.

A javaslat még csak az illetékes kabinet előtt van, a kormány ezután foglalkozhat a kérdéssel.

Forrás: mno.hu

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások