2018. május 23. szerda, Dezső napja
Havonta hetet, nyolcat ügyel egy Balaton-parti orvos
Szerző(k): sonline.hu
Dátum: 2017-08-10 09:41:53
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Számos tóparti településen gondot jelent az orvosi ügyelet ellátása, felmondhatják a társulást.

A doktorok szerint mára elfogytak az úgynevezett utazó orvosok, azóta sem oldódott meg a Balaton-parti nyári orvosi ügyelet kérdése. Mivel nem érkeznek ügyelni orvosok a magyar tengerhez, a helyi doktoroknak kell megoldaniuk a feladatokat. Azt mondták, év közben sem könnyű ez a feladat – tekintve, hogy kevés a háziorvos –, de a szezonban jelentősre duzzad a települések lakossága az üdülők miatt – olvasható a sonline.hu portálján.

Balatonboglár kilenc településsel együtt szervezi mintegy 11 ezer lakos ellátását, ez nyáron 45 ezerre nő. Egy társulást hoztak létre, melyben a balatonboglári egészségügyi központ koordinálja az ügyeleti munkát. Balázs Lajos főorvos elmondta: a helyzet nem oldódott meg, sőt! Ezt hosszú távon egyszerűen nem lehet bírni. Havi hét-nyolc ügyeletet vállalok, ami azt jelenti, hogy napi 24 órában dolgozom, és másnap folytatom, hiszen sebész vagyok.

Balázs Lajoson kívül még négy orvos ügyel a térségben, ám ennél jóval többre volna szükség. Praxisonként három ügyeletet kellene vállalnia minden családorvosnak – közölte Mészáros Miklós, boglári polgármester.

Összehívtuk a társulás polgármestereit, hogy megoldást találjunk a problémára. Ugyanis vannak olyan települések, amelyek háziorvosai egyszerűen nem hajlandóak ügyeletet vállalni. Felszólították az önkormányzatokat: a családorvosoknak augusztus 10-ig van idejük arra, hogy nyilatkozzanak vállalnak-e ügyeletet. Ha nem sikerül egyenlően megosztani a feladatokat, fel fogják mondani az ügyeletre létrehozott társulást.

Forrás: sonline.hu

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások