2018. április 24. kedd, György napja
Mit hozhat 2018 az ágazatnak?
Szerző(k): medicalonline.hu
Dátum: 2017-05-19 07:38:22
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Flexibilis határokkal készült az egészségügy jövő évi költségvetése.

Nem választási költségvetéssel készül a kormány, hiszen a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály is 102 milliárdos jövő évi többletről beszél. Mást látott viszont az egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint akár 188 milliárdos is lehetett volna a 2018-as plusz - írta a medicalonline a parlament előtt fekvő tervezetet elemezve a ma záruló vita előtt.

Számos tételt mintha a 2017-es büdzséből kopíroztak volna át. Az ideivel megegyező összeggel számoltak a fogászati ellátás (27,9 milliárd), az otthoni szakápolás (5,6 milliárd), a működési előleg (2 milliárd), a művesekezelés (23,2 milliárd – gyakorlatilag 2012 óta változatlan összeg!), a gyógyfürdő (4,2 milliárd) esetében. A háziorvosi rendszer finanszírozására az ügyelettel együtt 7 milliárddal jutna több (124 milliárd), a védőnők keretét pedig épp 2 milliárddal fejelik meg (27 milliárd). Az alapellátás és a népegészségügy fejlesztésére az idei 4,5-nél többet, 7,9 milliárd forintot szánnak – jelentsen ez bármit is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetési tervének egészségügyre vonatkozó része számos apró, pár tíz vagy százmilliós tételt tartalmaz. Igaz, ezek között is akadnak gyöngyszemek, mint például a „kollegiális vezetői rendszer működtetésére” szánt 1 milliárd (tavaly 500 millió), miközben a kollegiális szakmai vezetőről szóló végrehajtási rendelet tervezetét – mint az alapellátási törvény részét – közel másfél éve „egyeztetik”, működésről pedig szó sincs. Jelentős forráshoz jut ugyanakkor az Egészséges Budapest Program, amelynek működtetésére 3, felhalmozásra – vagyis beruházásra – 27 milliárdot különítenek el - írja a lap.

Bár a költségvetési tervek nyilvánossá válását mindig felfokozott figyelem kíséri, azt már rég megtanulták a szakemberek, hogy a számok nincsenek kőbe vésve. Példa erre egyébként épp az idei, s a következő esztendő. Az E-Alap 2017-es költségvetésének kiadási oldalán szerepelő számokat már az első hónapokban módosítani kellett, s most május elején, a jövő évi költségvetési tervvel szinte egyidőben újabb módosítást terjesztettek be, amiben viszont a NEAK bevételi oldalát rajzolják újra.

Egy nemrégiben megtartott konferencián nem véletlenül állapították meg az egészség-közgazdászok, hogy nyomon követhetetlenek a bevételek és a kiadások, nem tudni például, hogy a költségvetéstől az E-Alapba érkező összegek miért akkorák, amekkorák, mivel a nagyságuk jelentős amplitúdóval ugrál egyik évről a másikra. Hol több, hol kevesebb – és senki sem tudja, miért.

Forrá: medicalonline.hu

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások