2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
A tisztiorvosi hálózat szétveréséről
Szerző(k): Magyar Narancs
Dátum: 2017-05-18 08:48:15
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
Bénultság, zavartság van az emberekben és a rendszerben, mindenki tanácstalan és tehetetlen.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal április 1-jével az emberminisztériumba olvadt. Az átalakítás óriási káosszal jár, szakemberek hagyják el az intézeteket, a megmaradt munkatársak nem tudják, mi a feladatuk, sokakat lefokoznak, a bérek csökkennek. Szakértők szerint a járványügyet érték a legnagyobb károk. „Létszámgondok, a laboratóriumi munka fennakadása, az országos tiszti főorvos szerepének csökkenése, a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyása, a járványügyi biztonság veszélyeztetése" – sorolta egy 2012-es medicalonline cikk az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 2011-es szervezeti átalakításával összefüggésbe hozott veszélyeket. Az utódszervezet, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) 2017. április 1-jei megszüntetése nyomán ugyanezeket sorolhatjuk újra, azzal kiegészítve, hogy a helyzet súlyosabb: a rendszer ugyanis lényegében megszűnt létezni - írta a Magyar Narancs.

(...) „Vannak olyan irodák, ahonnan a 6-ból 3-an a minisztériumhoz tartoznak, 3-an az OKI-hoz. Egyik nap két hr-est behívott a minisztérium, már nem is jöttek vissza, közölték velük, hogy mostantól ott fognak dolgozni. Bénultság, zavartság van az emberekben és a rendszerben, mindenki tanácstalan és tehetetlen.

Az április 1-jei átszervezés után megkérdeztük, hogy mire számítsunk hétfőn, mire annyit mondtak: az a biztos, hogy a székére leülhet hétfőn, hát maradjon mindenki ott. De hogy mi lesz utána? Még mindig nem tudjuk" – meséli a lap egy érintett forrása. Ráadásul a titulus és a fizetés is változik jó néhány esetben. Eddigi osztály- vagy főosztályvezetőket minősítenek át beosztottnak, van, akinek 150 ezer forinttal kevesebb a fizetése az átalakítás után. Az sem mindegy, hogy valaki közalkalmazott vagy kormányhivatalnok. „Nincs közvetlen leépítés, azt mondják, senkit nem rúgnak ki, viszont azzal, hogy ide-oda tologatják az embereket, átsorolják, lefokozzák őket, és több mint egy hónap után sem tudják sokan, mi lesz a pontos feladatuk, azt érik el, hogy sokan felállnak, és otthagyják a hivatalt. Olyan nemzetközi hírű, 40 éve a szakmában lévő bakteriológusok, virológusok, parazitológusok dolgoznak itt, akiknek a kisujjukban van a szakma.

Rendkívüli ebolakutatók, sok-sok fiatal reménység van itt. Most közülük, aki tud, vagy elmegy külföldre, vagy ha benne van a korban, nyugdíjba vonul." A teljes cikk a Magyar Narancs legfrissebb számában olvasható

Forrás: Magyar Narancs

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások