2018. június 19. kedd, Gyárfás napja
465 milliós eszközbeszerzés az Akadémián
Szerző(k): radiologia.hu - beb
Dátum: 2014-10-15 16:38:55
küldés levélben nyomtatás nyomtatás pdf domkumentumba
3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezést kifejezetten az emberi agykutatás céljaira fejlesztették ki.

Csaknem félmilliárd forintot érő képalkotó berendezés beszerzéséről kötött szerződést az Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) és a Siemens Zrt. szerdán. A világviszonylatban is a legkorszerűbb eszközök között számon tartott 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezést kifejezetten az emberi agykutatás céljaira fejlesztették ki, segítségével olyan a neuro-pszichiátriai betegségeket tanulmányozhatnak, mint például a skizofrénia.

Az új fejlesztésű 3 Teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés és kiegészítő tartozékainak beszerzésével az agyi képalkotás területén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé. A kialakítandó MR-laboratórium korszerű műszeres hátteret biztosít a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuro-pszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremt az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez.

Az új, körülbelül 465 millió forintot érő 3 Teslás MR készülék beszerzéséről szóló szerződés ünnepélyes aláírásán többek között részt vett Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József kormánybiztos, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, Keserű György, az MTA TTK főigazgatója, Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csépe Valéria, a képalkotó diagnosztikai eszköz beszerzésével és elhelyezésével összefüggő szakmai feladatok felügyeletét ellátó MTA elnöki megbízott.

Az eseményen Keserű György elmondta: Az MR, a spektroszkópia, a legújabb fejlesztésű diagnosztikai eszközök terén Magyarország le van maradva. Ez az új 3 Teslás berendezés azonban lehetőséget teremt a nemzetközi felzárkózáshoz és ahhoz is, hogy az MTA új MR központja együttműködjön majd az agykutatással foglalkozó többi tudományos és egyetemi központtal. A főigazgató hangsúlyozta: ez az utóbbi évek legnagyobb közbeszerzése, amely a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból valósul meg.

Dale A. Martin szerint az MR berendezés új utakat nyit meg a magyar agykutatásban. Aláhúzta a készülék kiváló képminőségét és az eredmény gyorsaságát, amely szerinte a hatékonyabb kutatás alapja is. Emlékeztetett arra is, hogy a Siemens már korábban is részt vett a magyarországi kutatás-fejlesztésben, amely része a jelenlegi MTA-val kötött együttműködés.

Lovász László szerint is fontos mérföldkő ez a beruházás, „ez a jövő”. Az MTA elnöke is azt hangsúlyozta, hogy ez a berendezés is segítheti az együttműködést az akadémiai és egyetemi kutatóhálózat között, amely szerinte nagyon fontos, ugyanis „egymás tudására kell építenünk” – mondta.

Az új berendezést várhatóan jövő év január-februárjában helyezik üzembe.

Néhány fotó az aláírásról:

1.

2.

3.

4.

Kapcsolódó témák:                                     Legolvasottabb témák:                          
Hozzászólások